Vredesoverleg over Zwarte Piet

In volledige stilte houden alle belanghebbende partijen sinds oktober gesprekken over de toekomst van Zwarte Piet, zegt het AD. Daarmee moet een escalatie zoals vorig jaar worden voorkomen. Het 'polderoverleg' van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed moet volgens directeur Ineke Strouken nog voor de zomer leiden tot een lijst met gemeenschappelijke uitgangspunten. ,,Het is duidelijk dat sommige partijen het zeer oneens zijn over de vraag of Piet zwart moet zijn. Maar op welke fronten zijn ze het wel eens?'', zegt ze tegen het AD. Het 'polderoverleg' van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed moet volgens directeur Ineke Strouken nog voor de zomer leiden tot een lijst met gemeenschappelijke uitgangspunten. ,,Het is duidelijk dat sommige partijen het zeer oneens zijn over de vraag of Piet zwart moet zijn. Maar op welke fronten zijn ze het wel eens?'' Er wordt gesproken met de voornaamste critici van Piet, met name Quincy Gario (initiatiefnemer van de actie 'Zwarte Piet is racisme') en Dehlia Timman (D66 Amsterdam). Maar ook met het andere kamp, zoals het Sint Nicolaas Genootschap dat zeer pro-Zwarte Piet is. Ook wordt de mening gepeild van Het Sinterklaasjournaal, de Zwarte Pietenschool en leraren en kinderen van scholen in de Bijlmer en Enschede.

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Ach nee, niet weer.

 2. Dead Silence

  Ik ben heel blij te zien dat de politieke correctheid op alle fronten is doorgeschoten op een zodanige manier dat het voelt alsof dit and vol zit met verraders, die niets anders te doen hebben dan de hele dag de etteren en te zaniken. Het moet afgelopen zijn met het uitmaken van de dienst door debielen. Ik heb er geen andere woorden voor.

  Als ik rond 6 december kijk, dan zwaaien alle kindertjes van welke kleur dan ook op Sinterklaas en z’n pieten, zich nergens bewust van. Neem als mekkerende volwassenen daar eens een voorbeeld aan. De kindertjes zijn veel verstandiger op dit gebied dan de volwassenen. Triest, heel erg triest.

  • AT

   Of die kindertjes geloven leugens veel eerder dan volwassenen misschien?

   Het is vooral triest dat Nederlandse volwassenen een door de eeuwen heen geëvolueerd kinderfeestje als zo’n belangrijk onderdeel van hun cultuur zien. Dat er geen discussie over mag zijn en dat donkere mensen, die ervan balen om neergezet te worden als idioten die door de straten huppelen, hun mond maar moeten houden, illustreert de totale oppervlakkigheid van onze cultuur. Ik ben een trotse Nederlander, maar alleen op cultuur die er werkelijk toe doet. Er is niets dommer dan mensen de mond te snoeren omdat iets ‘traditie’ is. Nederlanders hebben hun eigen tradities constant gewijzigd, waarom zouden nieuwe Nederlanders dat niet mogen? Niemand roept op tot het schrappen van Sinterklaas, men wil alleen discussie over Zwarte Piet. Nou, perfect!

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Het uw interpretatie om donkere mensen neer te zetten als idioten die door de straat huppelen. Daar gaat het al meteen fout.

    (in antwoord op AT)
    • AT

     Oh wacht, nee, Zwarte Piet is een personage dat zeer wijs en leidend wordt neergezet…. Helaas, Zwarte Piet heeft de rol van hulp, clown en acrobaat, simpel.

     Maar als u mijn commentaar nogmaals leest zou u weten dat waar u aan refereert niet mijn persoonlijke interpretatie is, maar een gevoel dat leeft onder een aantal Antillianen en Surinamers die ik ken. Er zijn er overigens ook die het niets doet.

     Als wij pretenderen een democratisch land te zijn, moeten we niet mensen, onder het mom van de traditie van een kinderfeestje, de mond snoeren. Mensen die zeggen dat Zwarte Piet racistisch is overdrijven, net zo goed als mensen die zeggen dat Zwarte Piet een essentieel onderdeel is van onze cultuur. Allemaal totale onzin. Als wij morgen besluiten Piet niet meer zwart te maken, maar een bonte verzameling van mensen, zien we dit over 10 jaar ook als normaal. Dan hoeven we onze kinderen ook niet meer voor te liegen over de schoorsteen terwijl het merendeel van de Nederlanders die niet heeft.

     (in antwoord op Dead Silence)
 3. Floris Maaskant

  #rootshere

 4. Meester Proper

  Minder Marokkanen, meer Zwarte Pieten!

 5. AT

  Ik weet het goed gemaakt. We houden Zwarte Piet als dat zogenaamd belangrijke onderdeel van onze cultuur, maar we kappen met leugens over ‘zwart vanwege de schoorsteen’. Vanaf nu vertellen we het eerlijke verhaal over slaven; deportatie in boten, uitbuiting, lynchen, mishandeling e.d. Eens kijken wat onze kinderen dan nog willen….

  • kletsmajoor

   Dat is nou net het probleem met Zwarte Piet: er is geen “eerlijk vehaal” over de herkomst van Zwarte Piet. Niemand weet waarom er in 1850 opeens een zwarte bediende (of was het een knecht, een helper of een slaaf?) in een boekje over Sinterklaas opdook. Je kan dus kiezen of je het verhaal kiest waaraan je je maximaal kunt ergeren (zoals het anti-Piet kamp) of dat je het verhaal kiest waaraan je je minimaal ergert.

   (in antwoord op AT)
   • AT

    Er is dus wel een eerlijk verhaal, het was gewoon een donkere knecht (van origine slaaf). Vervolgens is deze personage een steeds grotere rol gaan spelen in het verhaal. Maar als we de traditie zo belangrijk vinden, dan kunnen we best terug naar dat moment of zelfs ervoor? Ik snap niet waarom Zwarte Piet nu als essentieel wordt gezien terwijl het van oudsher een bijrol was, sterker nog, misschien een eenmalige verschijning op een plaatje van Sinterklaas…

    (in antwoord op kletsmajoor)
    • kletsmajoor

     Niemand heeft het verhaal van Zwarte Piet geschreven. Zwarte Piet is geëvolueerd over de afgelopen 150 jaar onder invloed van vrije maatschappelijke krachten. Zo zijn er nu veel Pieten ipv één, spreekt Piet gewoon Nederlands ipv een brabbeltaaltje, kan Piet ook een vrouw zijn en is Piet de drijvende kracht geworden die de hele B.V Sinterklaas runt. Maar als er nu opeens een zelfbenoemde commissie met terugwerkende kracht het “juiste” (lees politiek correcte) verhaal gaat schrijven, kun je veel weerstand verwachten omdat ze iets van de gemeenschap afpakken. Helemaal als sommige leden van die commissie iedereen voor racist uitmaken die positief over Zwarte Piet denkt. Geduld hebben werkt beter. Als de weerstand tegen Zwarte Piet beklijft, veranderd hij/zij vanzelf in iets anders. Centrale aansturing brengt juist verstarring omdat iedereen z’n hakken in het zand gaat zetten.

     (in antwoord op AT)
 6. Jannie Ooms

  Overleg over Zwarte Piet? En namens wie wordt er dan overlegd? Ben ik vertegenwoordigd? Of gaat het om een praatclubje zonder legitimiteit? Worden de tijdens het overleg in gezamenlijkheid genomen besluiten vervolgens ook aan ons, burgers, opgelegd?

  Ik word hier zo ontzettend boos van. Laat ze met hun tengels van mijn Sinterklaasfeest afblijven, de leukste traditie van Nederland. Inclusief Zwarte Piet, zo zwart als roet!

  Aan de tegenstanders: je past je aan of je doet gewoon niet mee met het vieren van Sinterklaas. Zo simpel is het.

 7. Caritas

  mijn gevoel komt in opstand wanneer ik lees wel of geen Zwarte Piet.ZwartePiet hoort bij Sinterklaas, net als groene elfjes bij de kerstman.Niemand van de “blanke “Nederlanders, heeft dit ooit als racisme gezien, als kind niet en als volwassene niet. Er is nu een kleine groep die er problemen mee heeft en er veel meer van maakt dan nodig.Er zijn in ons land meer dan genoeg “gekleurde”Nederlanders die er geen problemen mee hebben. gewoon Sinterkaas vieren, hun kind ook op school het feest incl. kadootje mee laten vieren.Of als ze Zwarte Piet tegenkomen er gewoon
  ook de pepernoten van aannemen.
  We willen zo graag als tolerant land te boek staan, elkaar respecteren,en ieder in z’n eigen waarde laten.We kunnen,als we willen en er open voor staan,zelf kennis maken met feesten van verschillende culturen.Vinden we allemaal prima, Blanke scholen,zwarte scholen, niemand heeft er en probleem mee, je kunt er verschillend over denken.Kerken of tempels, je kunt er verschillend over denken, maar je vindt ze wel in ons land.Zo zijn er natuurlijk wel meer voorbeelden.Ik ben blij dat ik als kind gewoon in het mooie,onschuldige “sprookje” van Sinterklaas en Zwarte Piet heb mogen geloven.Dat ik later gespeeld heb als Zwarte Piet.Dat mijn kinderen hetzelfde hebben mogen ervaren.Dat ik hoop dat een ieder die hier woont, gaat inzien,dat dit feest niks met racisme te maken heeft.Deze discussie binnenkort tot het verleden behoort en we vanaf half november gewoon , net als voorheen, Sinterklaas en z’n Zwarte Pieten mogen verwelkomen.En zet dit alles wel door, dan hoop ik , of dit feest nu onder traditie valt of niet, men er geen poppenkast van gaat maken met “pieten” die er dan uit moeten zien als smurfen,of in welke kleur dan ook.Probeer dan, want jawel, die mensen heb je hier ook in ons land, een combinatie te maken van beide, de blanke en gekleurde Nederlander die het gewoon leuk vinden om hier aan mee te doen.En laat de mogelijkheid open voor een ieder de zich toch nog wil
  schminken. Probleem opgelost lijkt me zo. Een ieder kan zelf beslissen er aan mee te doen om z’n kind voor een aantal jaren hierin te laten geloven.
  En niet te vergeten, laat voor iedereen het een feest zijn die het wil vieren.
  Wat in het verleden is gebeurd, valt niet goed te praten.Door niemand niet!!!
  Dat is geschiedenis die iedereen behoort te weten.Waar onze voorouders van hebben geleerd en de generaties
  daarna het via overlevering , verhalen,beelden en geschiedenislessen in familiekring en – op scholen hebben gehoord/ geleerd.

Reacties niet toegestaan