Groeiende onrust in Kabul: we kunnen nergens meer heen

Inwoners van Kabul proberen volgens een parlementariër wanhopig om de stad te ontvluchten. "Maar ze kunnen nergens heen, er is geen plek meer over", zei politica Farzana Kochai tegen de BBC.

In de Afghaanse hoofdstad ontstond grote onrust over de naderende Taliban. Die hebben alle andere grote steden al ingenomen en hebben nu ook Kabul bereikt. In de stad stonden volgens de BBC lange rijen bij banken. Ook gingen veel mensen volgens beelden op sociale media naar buitenlandse ambassades en visumkantoren.

Veel inwoners proberen Kabul per auto te verlaten. Hierdoor ontstaan volgens de BBC lange files. Sommige mensen hebben hun voertuig op de weg achtergelaten om al lopend het vliegveld te bereiken. De Britse krant The Guardian meldt dat automobilisten aan de verkeerde kant van de weg rijden om het vaststaande verkeer te ontvluchten.

Parlementariër Kochai maakte duidelijk te vrezen voor de toekomst. Ze zei dat vrouwen in gebieden die door de Taliban zijn veroverd al te horen hebben gekregen dat ze niet langer mochten werken of studeren. De politica vertelde vrienden te hebben gesproken die per vliegtuig het land willen verlaten. "Ze zeggen dat de vluchten vol zitten en dat we hier zijn gestrand."