Taliban zeggen belangrijkste punten Kabul in handen te hebben: geen commerciële vluchten meer

De Taliban zeggen dat ze 90 procent van de overheidsgebouwen en bijna alle belangrijke checkpoints in Kabul in handen hebben. De moslimextremisten namen de controle over de stad zondagavond zonder strijd over van de Afghaanse regering.

Volgens de Taliban is het momenteel kalm en vredig in Afghanistan. Er zijn geen gevechten gaande tussen overgebleven militairen van het regeringsleger en de jihadisten, zegt een woordvoerder.

Sinds de machtsovername hebben de Taliban meerdere keren beloofd geen wraak te nemen op tegenstanders, vrouwenrechten te accepteren en het leven van Afghanen zoveel mogelijk door te laten gaan. Hier wordt aan getwijfeld, omdat de situatie in gebieden die ze eerder hebben overgenomen vergelijkbaar is met de eerste periode dat de Taliban aan de macht waren tussen 1996 en 2001. Daar gelden strenge regels, zo mogen vrouwen niet werken en moeten ze zichzelf volledig bedekken.

Veel Afghanen willen uit angst voor de Taliban vluchten en zijn naar het vliegveld gegaan. Daar is de situatie chaotisch en er gaan geen lijnvluchten meer om Afghanen mee te nemen. Mochten deze mensen het vliegveld verlaten, dan zijn ze volgens de Taliban veilig. "Iedereen mag naar huis terugkeren. Burgers zullen niet worden aangevallen."