Triest gegeven: Boerka nu tien keer zo duur in Afghanistan

De taliban hebben in Afghanistan de touwtjes inmiddels stevig in handen en dus vrezen vrouwen twintig jaar terug in de tijd te worden geworpen. Dat is onder meer te merken aan de run op boerka's. De prijs voor het gewaad is inmiddels vertienvoudigd.

Toen de taliban aan de macht waren (tot 2001) was een boerka verplicht voor vrouwen. Het kledingstuk bedekt niet alleen lijf en haar, maar ook het volledige gezicht. Zelfs voor de ogen zit gaas. Vrouwen mochten in die tijd niet naar school, niet werken en niet eens naar buiten zonder mannelijke begeleiding.

Hoewel de taliban in eerste berichten beloofden zich milder op te stellen dan voorheen, wijst de praktijk anders uit. Zo gingen de terroristen al van deur tot deur om mensen van hun zwarte lijst op te sporen en is er volgens bronnen, zoals de New York Post en Fox News, al zeker één vrouw vermoord voor het niet dragen van een boerka.

Veel vrouwen zijn bang en boos. “Ik kan de taliban niet onder ogen komen. Niemand kan hun mening over vrouwen en meisjes veranderen. Ze willen nog steeds dat vrouwen thuis blijven”, vertelt een 25-jarige studenten tegen AP. “Ik denk niet dat ik klaar ben om een boerka te dragen. Ik zal blijven vechten voor mijn rechten.”

Bron(nen):   Businessam