Vaker klachten na eerste prik bij wie daarvoor al corona had

Mensen die al eerder corona hebben gehad krijgen na de eerste prik tegen deze ziekte vaker algemene lichamelijke klachten dan anderen. Dit geldt voor alle vaccins, meldt bijwerkingencentrum Lareb. Bij het Pfizer/BioNTech-vaccin hebben ze ook vaker last na de tweede inenting. Het gaat om de bekende bijwerkingen hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, vermoeidheid, niet lekker voelen, misselijkheid, rillingen en koorts. Een verklaring heeft Lareb niet.

Lareb volgt gevaccineerden met vragenlijsten om zo bijwerkingen na coronavaccinatie in kaart te brengen. Deze voorlopige resultaten komen van 9673 deelnemers met het Pfizer/BioNTech-vaccin, 5271 met het AstraZeneca-vaccin, 2268 met het Moderna-vaccin en 2308 met het Janssen-vaccin.

Lareb kreeg ook vier meldingen van blaarvormende huidziekten na het zetten van ongeveer 12 miljoen Pfizer-prikken. Het betrof de huidziekten pemphigus en bulleus pemphigoid, waarbij blaren op de huid en slijmvliezen ontstaan, aldus Lareb. "Het zijn auto-immuumziekten. De oorzaak is niet bekend. Mogelijk speelt een specifieke infectie een rol. Ook is het mogelijk een bijwerking van geneesmiddelen." Dat deze meldingen worden gezien na vaccinatie wil nog niet zeggen dat blaren op de huid en slijmvliezen ook een bijwerking is van het vaccin, benadrukt het bijwerkingencentrum.