Ongelijkheid is zo gek nog niet

Onderzoekers van Oxford zagen het in bijna alle culturen en bij diverse apensoorten: een hiërarchisch systeem is goed voor iedereen. De mensen aan de top van de hiërarchie doen namelijk veel meer voor het belang van de groep dan degenen die onderaan staan. Ze zijn bereid de groep vooruit te helpen en te beschermen, mits hun macht wordt gerespecteerd. De lager gerangschikten zijn freeriders: ze profiteren van de inspanningen van de leiders. Maar komen ze in opstand tegen de positie van de leiders dan gebruiken ze hun macht tegen hen. Het is geen altruïsme dat de leiders drijft. Ze streven immers naar machtsbehoud en daarnaast concurreren ze met leiders van andere groepen. Het is dan ook niet voor niets dat in de geschiedenis grote wereldleiders zoveel macht kregen. Ze namen risico’s ten gunste van de belangen van de groep. Dat werd vaak beloond met nog meer macht. Ook tolereren we de enorme rijkdom van sommige industriëlen en uitvinders, omdat ze ons leven beter maken met hun producten. Bron: Time  

5 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Dead Silence

    Dit zie je ook terug in de grote steden..

  2. Meester Proper

    Daarom is het socialisme overal ter wereld mislukt.

  3. Heldoppantoffels

    Helaas vind je dergelijke parasieten tegenwoordig overal. Zelfs bij de overheid die toch eigenlijk zou moeten handelen in het belang van de burger, in plaats van in het eigen persoonlijke belang (toekomstige baan bij een flink betalende organisatie zoals Shell, Unilever, banken, etc etc…)

  4. erik smit

    Alle mensen kameraden en iedereen gelijk, dat is een utopie die inderdaad nooit is gelukt.

    Maar we hoeven ook niet per se een feodaal stelsel waar een kleine groep edelen de rest als horigen beschouwt, of waar de captains of industry de massa’s laten creperen in fabrieken.

Reacties niet toegestaan