Drank, dood & ziekte: het gaat niet goed met Poetins Rusland

De Russen hebben weer even iets om trots op te zijn: iets van de glorie van een wereldmacht is terug nu Poetin de (relatief bescheiden) Krim heeft terug gepakt. Maar Maureen Orth die Poetin leerde kennen toen ze een profiel van hem maakte voor het befaamde blad Vanity Fair, denkt dat de actie van Poetin ook dient om de Russen af te leiden van hun miserabele leven. In bling bling Moskou lijkt het aardig te gaan met Rusland, althans in het chique centrum van Moskou. Maar verder is Rusland nog altijd een treurig land, waar de mensen kort leven en niet gelukkig zijn. Orth noemt een paar kerncijfers ter illustratie: 64 — De levensverwachting voor Russische mannen (137e in de wereld) 76 — Levensverwachting voor Russische vrouwen (100e in de wereld) 30 — Percentage van Russische baby's die helemaal gezond worden geboren 77 — Percentage van Russische kinderen tussen de 15 en 17 die regelmatig wodka drinken 50 — Percentage van het drinkwater dat veilig is   Rusland is een land waar de bevolking verouderd, omdat er te weinig kinderen worden geboren, waar vroeg wordt gestorven, teveel wordt gedronken en ongezond wordt geleefd. Maar de Krim is terug    

Bron(nen):   The Week      

18 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vestzak

  Ach man, de meeste Russen zijn straatarm en onopgeleid, om niet te zeggen compleet achterlijk. Vroeger werd dat land onder de noemer ‘tweede wereld’ geschaard. Dat is het nog steeds.

  Het valt me op hoeveel mensen Poetin bewonderen hier in Nederland. Waarschijnlijk omdat ie nu en dan hard optreedt tegen moslims. Of omdat ie de Amerikanen nu en dan de huid vol scheldt. En de VS zijn blijkbaar tegenwoordig niet alleen voor islamisten de Grote Satan. Nu ja, het zal wel. Zo simpel zijn de meeste mensen nu eenmaal vandaag de dag.

  Helemaal grappig zijn de peilingen waaruit de populariteit van Poetin moet blijken. Die zijn – net als de verkiezingen – natuurlijk gewoon oud-Russisch gemanipuleerd. Die man wil niet alleen geografisch terug naar de tijden van de laatste tsaar, hij wil er zelf één zijn. En ja, deze agressieve expansiepolitiek had men vanaf zijn allereerste aantreden kunnen zien aankomen:
  http://www.bbc.com/news/magazine-26769481

  Maar ja, het Westen – of beter gezegd de neocons uit de VS – waren te druk met het illegaal binnenvallen van een ander land. Iets wat Poetin nu zelf graag gebruikt om zijn eigen gedrag goed te praten overigens. Dank u, neocons.

  Kijk, over de Krim kun je discussiëren. Of dat überhaupt ooit weggegeven had moeten worden. De Russische belangen zijn daar bijzonder groot. Maar de rest van Oekraïne? Finland? Transnistrië? Hoever reikt Poetin’s Euraziatische gedachte? Natuurlijk kan het ook nog zo zijn dat de man nu bijzonder veel heisa schopt, opdat het Westen uiteindelijk zal zeggen ‘laat de Krim maar zitten, als ie maar ophoudt’. Wie het weet, mag het zeggen. Maar het engste aan Poetin is allicht nog wel dat eigenlijk niemand dat meer weet.

  http://nos.nl/artikel/630246-niemand-weet-wat-poetin-wil.html

  (Bij voorbaat mijn excuses voor alle links naar de verderfelijke linkse staatsmedia. Ik kon zo snel geen links voor aluhoedjes vinden.)

  • Heldoppantoffels

   Poetin gebruikt een eerder succesvol gebleken strategie. Hitler deed hetzelfde, sudeten duitsland, anexatie oostenrijk etc. Want er woonden zoveel Duitsers en die ondergingen slechte behandeling, klinkt bekend hè!?

   Ik ga er alleen wel vanuit dat Poetin niet zo dom is om iets te ondernemen bij leden van de NAVO.

   (in antwoord op Vestzak)
  • Johan Vermeulen

   1, Ik vind de speech van Putin ( uw eerste link) in 1999 heel correct. Elk bewoner van elk land zou zich een staatshoofd met dergelijke intenties wensen.

   2. In dat artikel meldt Amnesty dat Chodorkovsky ten onrechte veroordeeld is. Maar later heeft het Europese Hof voor de rechten van de Mens de veroordeling correct genoemd.

   Een oud Member of the board van Amnesty zegt dat Amnesty deels is overgenomen door de 1% , en dus de imperialistische agenda van Amerika steunt. http://tiny.cc/rzcxcx Deze professor Boyle bevestigt ook dat al die NGO’s ( do gooders) die in Rusland zijn, in feite staatsondermijnend bezig zijn. Ze zijn de moderne CIA, de nieuwe ‘hitmen’ om met John Perkins te spreken.

   3. Uw NOS artikel is nog schandaliger.

   Er wordt ophef gemaakt over troepen concentraties. Er is niet één betrouwbare bron voor. Er is niet één betrouwbaare foto van.

   Nu doet de VS dit soort bedrieglijek suggesties heel vaak en aan de lopende band, maar ik neem aan dat U daar niets van weet.

   Hier een wel heel ver gaand voorbeeld: http://tiny.cc/iwj3ww

   Ik hoop dat er een dag komt waarop U door krijgt dat U volledig voor de gek gehouden bent.

   (in antwoord op Vestzak)
 2. Meester Proper

  Het gaat nu veel beter met Rusland dan onder Gorbachov en Jeltsin. Wat dat betreft doet president Poetin het beter dan enig ander Russisch staatshoofd.

  • Heldoppantoffels

   Jahoor, onder Jeltsin en “Gorbie” had het hele land weinig. Dat was ook vrij logisch na de jarenlange uitholling van rusland door ‘grote’ rode leiders….

   Onder Poetin hebben zijn (rijke/trouwe) vrienden het goed, dat klopt. Helaas heeft de rest (praktisch alles buiten Moskou) nog steeds geen behoorlijk leven.

   (in antwoord op Meester Proper)
  • Kopje thee

   Tis niet zo moeilijk om het goed te doen als de olieprijzen vertienvoudigen onder jouw bewind. Overigens; ook de corruptie is onder Poetin vertienvoudigd. Hij had het veel beter kunnen doen, IMHO, met het geld dat binnenstroomde.

   (in antwoord op Meester Proper)
   • Meester Proper

    Dat is geen feit maar een mening. Voor de meeste Russen is het leven tijdens het presidentschap van Poetin veel beter geworden dan het ooit was geweest.,

    (in antwoord op Kopje thee)
    • Kopje thee

     Feit is dat dit niet een verdienste is van Poetin, maar van de hogere olie- en gasprijzen. Feit is dat de corruptie is vertienvoudigd en Poetin en zijn vriendenkring miljarden voor eigen gewin hebben binnen geharkt. En zoals hier al verder wordt opgemerkt: in de periferie (en die begint al snel in Rusland) is de levensstandaard nog steeds bedroevend. Met zulke inkomsten had het land eindelijk eens structureel op poten gezet kunnen worden. Ik denk dan aan behoorlijke infrastructuur (en niet alleen paradepaardjes die in het oog springen) een behoorlijk sociaal vangnet voor ouderen en zwakken, gezondheidszorg die voor allen bereikbaar is. Aan langetermijndenken doet men niet in het Kremlin.

     (in antwoord op Meester Proper)
     • Meester Proper

      Ook dat is geen feit maar een mening. Ik denk dat de Heer Poetin wel degelijk verantwoordelijk is voor de economische groei van Rusland. Zonder zijn aanpak van de oligarchen zou het waarschijnlijk economisch veel slechter gaan dan nu het geval is.

      (in antwoord op Kopje thee)
     • Kopje thee

      Haha, wat een naïviteit. En dan dat aanmatigende ‘feit-mening’ en dan zelf komen met ‘Ik Denk” – ‘De heer’ Poetin is zelf een olicharch. Die enkel de concurrentie heeft aangepakt.

      (in antwoord op Meester Proper)
     • Meester Proper

      Ook dat is slechts een mening en geen vaststaand feit, Kopje Thee.

      (in antwoord op Kopje thee)
     • Kopje thee

      Omdat u zo triomfantelijk het alleenrecht opeist om te oordelen over wat feit is en wat niet, overweeg ik de sinds Plato gevoerde discussie op te rakelen over de definitie dit begrip, en met name over de schijn van de ‘onomstotelijkheid’ van een feit – maar ik gun u uw holle dooddoener; die kunt u fijn gebruiken in welk discussiedraadje dan ook – maar dan wel consequent blijven, hè?

      (in antwoord op Meester Proper)
     • Meester Proper

      Ik heb nooit het alleenrecht opgeëist om te oordelen over wat een feit is en wat niet. Ik wijs u er alleen op dat u dingen als feit aanvoert die in feite een mening zijn.

      (in antwoord op Kopje thee)
     • Kopje thee

      Stijging olieprijzen sinds 1998: eenvoudig na te slaan feit. Toename van corruptie tussen 2001 en 2010 tot kwart van de Russische economie: een feit waar in 2010 zelfs Medvedev openlijk zijn zorgen over uitte. Verrijking van Poetin en zijn familieleden via beheer bank Rossija die weer Gazprom aanstuurt, Poetin heeft 4,5% aandelen in Gazprom: feit. Op basis van al deze feiten heb ik zeker ook ‘n mening – zoals uw bewering dat ook is; dit is immers een discussieforum. Mijn meningen zijn echter niet alleen met feiten gestaafd maar ook een kwart eeuw levenservaring in Rusland. Verder laat ik trollen voor wat ze zijn.

      (in antwoord op Meester Proper)
 3. FMYO

  Ik heb zelf enige tijd in Rusland gewerkt. Wat mij toen opviel is dat in elk geval op het eerste gezicht het werken daar in Moscow veel leek op wat ik hier altijd al had gezien. Of dat kwam door het een joint venture was tussen een Russisch en westers bedrijf weet ik niet direct. Wat mij i.d.d. opviel was dat het leven in het centrum niet slecht was en is. Buiten de ring was het in elk geval deels anders.Werkende twintigers bv woonden met drie tegelijk in een appartement anders was het niet te betalen. IT personeel verdiende goed bv. Er was en is een middle class nu in Rusland – in Moscow in elk geval. Er is meer geld dat zeker en dat wordt ook uitgegeven aan vakanties en electronica (nieuwste/miooiste ipads/iphones etc). Shopping centra zijn hyper modern en super mooi ingericht. Daar kan NL een puntje aan zuigen.
  Verder is het een maatschappij gebaseerd op het recht van de sterkste/meest invloedrijke. Veel omkoperij en listige deals all over the place. What else is new. Dat heb je in NL ook alleen daar is er natuurlijk sprake van een overtreffende trap. Sterke leiders is iets wat in Rusland erg gewenst en erg populair is, vandaar dus Poetin’s stijl.

  De nieuwe rijkdom is erg geconcentreerd in Moscow/St petersburg en enkele andere steden. Het platteland is arm. Jammer is dat, zo komt het mij over, dat Rusland zo sterk lijkt op bv Nigeria. Gigantische hoeveelheden geld wordt er verdiend met de olie/gas handel maar weinig industriële ontwikkeling dat makkelijk gefinancierd kan worden met al die miljarden. Jammer dat het dus nu weer de koude oorlog kant op gaat. Het was en is heel interessant en leuk om Rusland een tijdje te werken en wonen/leven! Jammer voor al die Russen die nog moeten gaan meeliften op de olie/gas miljarden.

  Blijft een fascinerend en mooi land met heel aardige, intelligente en leuke mensen met enorm veel cultuur erfgoed. Fascinerend ook hoe het recht van de sterkste daar in zaken en gewone leven geld…

 4. Vestzak

  “Far-right parties in France, Greece, Italy, Hungary and elsewhere share the anti-minority fervor of Putin’s United Russia. They are expected to rise sharply in the May European Parliament vote and form a disruptive anti-E.U., pro-Russia bloc — a fear reinforced Sunday when France’s National Front did much better than expected in local elections.”

  http://www.washingtonpost.com/opinions/2014/03/31/89dd1574-b8da-11e3-9a05-c739f29ccb08_story.html

  • Johan Vermeulen

   Ik ben benieuwd waaruit zou blijken dat de partij van Putin tegen minderheden is.

   Verder: als er ook maar één ding duidelijk was, dan was het toch dat ‘Het Westen’ de Kiev flink samen werkte met fascistoïde groeperingen ( Svoboda en Right Sector) , waarvan zowat elke topper wel ergens op de foto de Hitler-groet brengt. We zien ze op youtube ook bezig als echte fascisten. Deze fascisten hebben ook heel belangrijke posten in de nieuwe regering gekregen. Ik moet wel toegeven dat er vorige week een is geliquideerd.

   Deze frisse jongens hebben heel waarschijnlijk de vlucht van Yanukovic geforceerd door snipers op hun eigen mensen te laten schieten ( èn op politie-agenten). http://tiny.cc/lkl9bx
   Dat is trouwens de beproefde methode waarop de VS-agenten zowat overal burgeroorlogen veroorzaakt. Dat gebeurde ook in Sarajewo en in Daraa.

   (in antwoord op Vestzak)
 5. Johan Vermeulen

  Opmerkelijk genoeg heeft het blad Forbes aangetoond dat het met de alcohol consumptie aardig naar beneden gaat, en dat het aantal doden als gevolg van alcohol in de laatse 10 jaar met 60% is gedaald. Forbes: http://tiny.cc/8rlndx

Reacties niet toegestaan