Frankrijk probeert nog honderden mensen te evacueren

Frankrijk probeert nog steeds enkele honderden personen weg te krijgen uit Afghanistan. De bekendmaking van de Franse president Macron volgde kort na een dodelijke aanslag bij de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Het vliegveld is cruciaal voor de evacuaties.

Volgens Macron zal Parijs zich maximaal inzetten, maar kan hij geen garantie geven door de "extreem gespannen" veiligheidssituatie. Hij zei dat er nog twintig bussen met evacués zijn die Frankrijk wil evacueren. Het gaat om enkele honderden mensen die nog steeds in gevaar zijn, aldus de president.

Onder meer uit vrees voor aanslagen beëindigde Duitsland zijn evacuaties uit Afghanistan. Het laatste militaire toestel vertrok donderdag uit Kabul. De Duitsers voegen zich daarmee in de groeiende rij westerse landen die geen vluchten meer uitvoeren door het naderende vertrek van de Amerikanen, die de luchtbrug coördineren.

Sinds de radicaalislamitische Taliban ruim anderhalve week geleden de macht overnamen na een verrassend snelle opmars, willen veel mensen zo snel mogelijk weg uit Afghanistan. Door de deadline van 31 augustus waarop alle buitenlandse troepen uit het land moeten zijn vertrokken, lijken veel mensen achter te moeten blijven.