Orkaan Ida neemt aan kracht toe, mogelijk heftiger dan Katrina

Orkaan Ida, die zondag aan land komt in de Amerikaanse staat Louisiana, neemt aan kracht toe. De autoriteiten melden dat Ida een "extreem gevaarlijke" orkaan van categorie 4 wordt, die "levensbedreigende overstromingen" en "catastrofale windschade" kan veroorzaken. Volgens de voorspellingen kan de orkaan windstoten van 225 kilometer per uur meenemen.

Ida kwam vrijdag (lokale tijd) al aan land op het Cubaanse eiland Isla de la Juventud, waar volgens voorspellers tot wel 50 centimeter regen zou kunnen vallen. Ida, nu nog een categorie 1 storm, zou op Cuba al kunnen zorgen voor dodelijke overstromingen en modderstromen. Ook worden er windsnelheden van 120 kilometer per uur gemeten.

In Louisiana, waar de orkaan op zondag precies zestien jaar na Katrina aan land komt, zijn tienduizenden bewoners opgeroepen te evacueren. "Orkaan Ida neemt snel aan kracht toe en de situatie lijkt met het uur te veranderen", vertelde de gouverneur van de staat, John Bel Edwards, die de noodtoestand heeft uitgeroepen. "Dit is het moment om je voorbereidingen af te ronden."

"Dit zal een levensveranderende storm zijn voor degenen die zich niet hebben voorbereid", vertelde meteoroloog Benjamin Schott van de National Weather Service aan Amerikaanse media. Ida komt waarschijnlijk ten zuiden van de stad New Orleans aan land.

Lokale ziekenhuizen sturen patiënten naar huis en maken zich klaar om in lockdown te gaan. Lokale experts denken dat de orkaan meer dan 20 miljard euro schade kan veroorzaken als hij de voorspelde route volgt. Orkaan Katrina, een categorie 3 orkaan, zorgde zestien jaar geleden voor 120 miljard dollar aan schade.