‘Geen Afghaanse vrouw gelooft dat taliban gematigder zijn geworden’

De taliban willen de wereld laten geloven dat ze veel gematigder zijn dan twintig jaar geleden, toen vrouwen niet mochten werken en enkel in een boerka onder begeleiding van een man over straat mochten. Maar Heather Barr, onderzoeker vrouwenrechten voor Human Rights Watch, heeft er een hard hoofd in, vertelt ze aan RTL Nieuws.

"De vrouwen met wie we in contact komen in Afghanistan beschrijven meestal een situatie waarin het voelt alsof hun leven volledig tot stilstand is gekomen," vertelt Barr, die in Pakistan verblijft. Veel vrouwen verschuilen zich binnen.

"We hebben gehoord over taliban die bij mensen thuis komen, ze ondervragen op manieren die echt bedoeld lijken om ze te intimideren, om in wezen te zeggen: we weten wie je bent, we houden je in de gaten. En sommige vrouwen hebben specifiek te horen gekregen dat ze niet meer naar hun werk mogen. Vrouwelijke journalisten in het bijzonder."

De taliban beweren echter milder te zijn geworden. "Er is geen Afghaanse vrouw die hun boodschap gelooft. En het is niet alleen vanwege hun gedrag in 2001, maar het is hoe ze zich vandaag gedragen en gisteren en de dag daarvoor."

De terreurgroep zegt bijvoorbeeld dat vrouwen mogen blijven studeren, maar alleen in klassen met enkel vrouwen en vrouwelijke docenten. "Dat betekent in feite dat de meeste vrouwen helemaal niet meer kunnen studeren, omdat het niet haalbaar is voor universiteiten om lessen voor alleen vrouwen op te zetten met alleen vrouwelijke professoren."

Bron(nen):   RTL Nieuws