Superrijken hebben ook zorgen en angsten

Geeft rijkdom voldoening? Niet als je vanuit de stuurhut van je jacht in de haven van St.Tropez niet kunt neerkijken op het bootje van de buurman. Dan loop je zelfs een psychologische deuk op. Hoe gaan de superrijken eigenlijk om met groot, groter, grootst in kapitaal en bezit? Onderzoekers van het Boston College Center wilden dat ook weten en vroegen het 168 Amerikaanse multimiljonairs ieder met een gemiddeld vermogen van 78 miljoen dollar - er namen ook twee miljardairs aan het deel. Anoniem, vanzelfsprekend.
Volgens The Atlantic, die het de uitkomst van het onderzoek van tevoren mocht inzien, vinden de superrijken de vreugde die het bezit van een groot kapitaal met zich mee brengt over het algemeen nogal vanzelfsprekend. Maar toch knaagt er iets bij hen. Hun geld noemen ze als oorzaak van zorgen en angsten op het gebied van liefde, werk en gezin. En ze voelen zich, ook al zijn ze oeverloos gevuld, niet financieel veilig gesteld. Ze zouden dan nog eens een kwart van hun vermogen erbij moeten hebben. Een multimiljonair, met het christendom als belangrijkste waarde in zijn leven, zei dat hij pas met 1 miljard dollar in de buurt van de ultieme financiële zekerheid kwam.
Maar waar de superrijken het meest last van hebben is dat ze zichzelf niet meer kunnen verwennen: ze hebben alles al. En de relaties met anderen houdt ook niet over. Die staan onder spanning. Vanwege al dat geld.

Bron(nen):   The Atlantic