Zorgmedewerker terecht ontslagen na kritiek vaccinatiebeleid

Een zorgmedewerker is in Nijmegen ontslagen, omdat ze online scherpe kritiek uitte op het vaccinatiebeleid. De rechter heeft het ontslag nu goedgekeurd.

De 51-jarige vrouw die al vier jaar werkte bij de Gelderse zorginstelling De Waalboog, noemde het vaccin in berichten op social media 'experimenteel, risicovol en dodelijk'. Wie het vaccin toediende zonder op de gevaren te wijzen was volgens haar een 'oorlogsmisdadiger'.

Ze werd meerdere keren gewaarschuwd dat haar berichten tot ontslag konden leiden, omdat ze tegen het beleid van de zorginstelling indruisten. Maar ze weigerde in te binden waarna schorsing volgde. Ondertussen ging ze door met haar kruistocht. Zo plaatste ze een filmpje waarin de coronacheck-app werd vergeleken met de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

De kantonrechter oordeelde dat de vrouw weliswaar recht heeft op vrijheid van meningsuiting, maar dat daar grenzen aan zitten. Ze mág berichten plaatsen met algemene bezwaren tegen vaccineren, maar ze mag het vaccineren niet als genocide bestempelen en degenen die de prik zetten oorlogsmisdadigers noemen. Dat noemt de rechter 'emotioneel, veroordelend en beledigend'.