Explosies en rook boven kerncentrale: meltdown is gaande (en wat is dat eigenlijk?)

Het is nu een feit. Voor de tweede keer sinds Tjernobyl dreigt een meltdown van een kerncentrale.
In dit geval een kerncentrale die deel uitmaakt van een complex van acht kernreactoren. De officiële Japanse organisatie die over de veiligheid van de kerncentrales gaat, zegt het nu ook zelf: een meltdown is een van de mogelijkheden. Maar ook: raak niet in paniek en het is niet echt erg.
Probleem is dat de druk in de reactoren (minstens twee, mogelijk vier op een complex) te hoog oploopt. Dat zou kunnen worden verholpen door noodstroom, maar die doet het ook niet. Voorlopige noodoplossing: radioactieve stoom laten ontsnappen, zodat de druk afneemt. In de omgeving van de reactor is straling gemeten van het deeltje cesium. Dat is een van de elementen die vrijkomt als er een meltdown plaatsvindt.
In twee reactoren van de kerncentrale was de koeling uitgevallen na de aardbeving. Ook vier noodgeneratoren vielen uit. Als gevolg daarvan was het koelwater aanzienlijk gedaald. In het uiterste geval dreigt dan volgens kernexperten het gevaar van een meltdown. De Verenigde Staten hebben inmiddels reactorkoelvloeistof gestuurd. Ondertussen wordt iedereen in een straal van 10 kilometer rond de kerncentrale geëvacueerd. Eerder was een veiligheidszone met een straal van 3 kilometer rond de kerncentrale ingesteld.

  
De dader van boven

 
Meltdown:
Door het gebrek aan stroom komt er geen nieuw water in de reactoren. Als het water op is, raakt de kern van de reactor oververhit wat kan zorgen voor de meltdown. Dat betekent dat de beschermende kap ronde de kern beschadigd is.
De oorzaak is deze keer een totaal andere dan in Tjernobyl: daar kwam de oververhitting omdat de centrale op hol sloeg. In Japan is de centrale uit.
Als er een meltdown plaatsvindt, ontsnappen er veel radioactieve stoffen, die dan in een soort veiligheidsruimte terechtkomen. Normaal gesproken kan er daardoor geen grote ramp plaatsvinden voor de volksgezondheid. Men betwijfelt echter of het 'containment building' de nog oplopende druk aankan. Mogelijk zouden de muren het onder de druk gaan begeven.

Bron(nen):   De Morgen  All Thing Nucleair  Kyodo news