Eerste commerciële lijnvlucht naar Afghanistan op maandag

Pakistan International Airlines (PIA) heeft vanaf maandag weer een commerciële vlucht tussen Islamabad en Kabul. Het wordt de eerste internationale lijnvlucht sinds de Taliban bijna een maand geleden in Afghanistan de macht grepen.

Het vliegverkeer van, naar en in Afghanistan is ernstig verstoord sinds de machtsovername van de moslimextremisten. Qatar Airways voerde donderdag en vrijdag twee internationale chartervluchten uit, de eerste grote evacuatievluchten sinds het Amerikaanse leger eind augustus uit Afghanistan vertrok, en een Afghaanse luchtvaartmaatschappij biedt sinds vorige week weer binnenlandse vluchten aan.

PIA meldt maandag met een Airbus A320 van Islamabad naar Kabul te gaan vliegen. Hoeveel vluchten er de komende tijd zullen plaatsvinden, zal afhankelijk zijn van de vraag. "We hebben 73 verzoeken ontvangen, wat zeer bemoedigend is... van humanitaire hulporganisaties en journalisten", zegt een woordvoerder.

Sinds eind augustus kon vanuit Afghanistan niet meer naar andere landen gevlogen worden. In de twee weken tussen de machtsovername door de Taliban en het Amerikaanse vertrek werden meer dan 120.000 mensen uit het land geëvacueerd. Landen konden hun staatsburgers en Afghanen die onder het nieuwe regime risico lopen onder chaotische omstandigheden weghalen, doordat het vliegveld van Kabul en het Afghaanse luchtruim werden gecontroleerd door de VS.