Britse kustwacht traint op het terugduwen van bootvluchtelingen in zee

De Britse kustwacht traint momenteel in het terugduwen van bootvluchtelingen die het Verenigd Koninkrijk proberen te bereiken. De inhumane prakrijk krijgt veel kritiek van mensenrechtenorganisaties.

Het plan van de Britse regering werd vorige week al bekend. Nu zijn er ook beelden opgedoken van trainingen van de kustwacht. Met jetski's omsingelen ze een rubberboot, die ze zo naar een sleepboot begeleiden. Die moet het scheepje dan terugbrengen naar Franse wateren.

Dit jaar zijn er al 14.461 vluchtelingen het Kanaal overgestoken, twee keer zoveel als vorig jaar. Omdat eerdere afspraken met Frankrijk niets uithaalden en het tegenhouden van vluchtelingen onderdeel is van de Brexit, zijn de Britten overgegaan op de 'pushbacks'.

De Franse minister van Binnenlandse zaken Gérald Darmanin, sprak vorige week al over de ‘ondermijning van de vriendschap’ tussen de twee landen. Ook noemde hij het ‘politieke grootspraak’ en ‘chantage’. 

Volgens Britse bronnen worden de vluchtelingen niet aan hun lot overgelaten, maar aan Franse officieren overgedragen.

De pushbacks zijn niet eens een nieuw fenomeen. Op de Middellandse Zee gebeurt het soms ook dat vluchtelingen zonder water en zelfs zonder schoenen terug in zee worden geduwd.