‘Mgr. Gijsen betastte geslachtsdelen jongens’

De vorig jaar overleden vroegere bisschop van Roermond, Jo Gijsen, heeft tussen 1958 en 1961 de geslachtsdelen van twee minderjarige jongens betast. Dat meldt het Katholiek Nieuwsblad.

De klachtencommissie voor seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk heeft twee klachten over misbruik tegen Gijsen gegrond verklaard. De slachtoffers zijn een oud-leerling van het jongenspensionaat in Kerkrade die eenmalig door Gijsen onzedelijk is betast, en een toen ongeveer 9-jarige jongen uit de parochie in Valkenburg waar Gijsen tot 1959 kapelaan was. Gijsen heeft hem meerdere keren onzedelijk betast. Dit slachtoffer zegt dat de oud-bisschop hem ook heeft gedwongen tot orale seks, en hem diverse malen heeft verkracht en dat heeft geprobeerd. Maar daarvoor heeft de klachtencommissie geen ondersteunend bewijs kunnen vinden. ''Waarmee overigens bepaald niet gezegd wil zijn dat de door klager gestelde handelingen niet waar zouden zijn'', aldus de klachtencommissie.

Voor zover bekend is hij de eerste bisschop van een Nederlands bisdom tegen wie een klacht over seksueel misbruik gegrond is verklaard. Gijsen was al eerder beschuldigd van 'onbetamelijk gluren', maar de commissie verklaarde deze klacht ongegrond wegens gebrek aan steunbewijs.