Urker jongeren zeggen sorry tegen 80-jarige Holocaust-overlevende

De 11 jongeren die opzien baarden door zich in Nazikleding op straat te vertonen, hebben spijt van wat ze hebben gedaan. Dat hebben de 11 zaterdag gezegd tegen de 80-jarige Lous Steenhuis-Hoepelman, een overlevende van de Holocaust. De gemeente Urk en het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) hadden een ontmoeting georganiseerd tussen de 11 en de Joodse vrouw die meerdere concentratiekampen heeft overleefd. Als kind maakte Steenhuis de Holocaust mee. Via verzamel- en doorgangskamp Westerbork werd zij op transport gezet naar krijgsgevangenen- en concentratiekamp Bergen-Belsen en daarna naar concentratiekamp Theresienstadt. Daar maakte zij de bevrijding door de Russen mee.

Steenhuis-Hoepelman had vorige week opgeroepen tot een gesprek met de jongeren, waarna de Urker geschiedenisdocent Maarten Post de jongeren benaderde. In het gesprek vertelde Steenhuis de jongeren over haar persoonlijke ervaringen in de oorlog.

De jongeren gaan over een paar maanden op bezoek in Kamp Westerbork. Daar krijgen ze een rondleiding. Ook komt er nog een besloten bijeenkomst voor de ouders van de jongeren.

Een kleine groep jongeren was vorig weekend gekleed in nazi-uniformen in Urk de straat opgegaan. Op de foto's die van de verkleedpartij zijn gemaakt, zijn ook meerdere vuurwapens te zien. Daarop heeft de politie in huizen van de betrokkenen naar wapens gezocht. In één van de woningen werd inderdaad een vuurwapen aangetroffen. De vermoedelijke eigenaar, een 19-jarige man uit Urk, werd vorige week aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit.

Bron(nen):   De Stentor