‘Marcel van Roosmalen kan thuis de wasmand niet vinden. Dat gebeurt nog steeds’

Ze was een aantal jaren beroemd als de vrouw die alles wist van mannen en van seks. Yvonne Kroonenburg schreef over seks en relaties en die boeken werden bestsellers. Van Alles went behalve een vent verkocht ze meer dan 300.000 exemplaren, in televisieprogramma’s werd ze als mannenfluisteraar opgevoerd.  Ze is nu 71, niet meer beroemd en is dol op haar volkstuin, vertelt ze aan De Volkskrant.

Dat interview is er omdat er een heruitgave van een deel van haar columns. Daar waren aanpassingen in de teksten voor nodig, want veel met mannen, vrouwen en seks is anders van 30 jaar geleden.  ‘Alle mannen hebben een penis’ werd ‘bijna alle mannen hebben een penis’, om trans mannen zonder penis niet buiten te sluiten. Telefooncellen, periodebroeken en contactadvertenties verdwenen. 

Maar wat meer opvalt is hoeveel er eigenlijk precies hetzelfde is gebleven. "Eva Hoeke schreef laatst een column over hoe haar man Marcel van Roosmalen de wasmand niet kon vinden. Dat gebeurt nog steeds. Mannen en vrouwen begrijpen elkaar nog steeds niet, hè. Wat ze niet snappen is dat ze een heel andere manier van denken hebben. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, vrouwen die zich gedragen als kerels en sensitieve mannen. Maar overwegend is het zo dat je, als je wil dat een man iets gaat doen, je dat tegen hem moet zeggen. Gewoon: haal een krop andijvie! Zeuren, dat is zeggen: ‘Je geeft nooit eens uit jezelf een compliment.’ Nee, dat klopt. Hij belt je wel als hij het wil uitmaken. Als hij niet meer van je houdt, laat hij het je echt wel weten. Zolang je bij hem op een voetstuk staat, moet je daar gewoon lekker blijven staan en niet de hele tijd naar bevestiging blijven zoeken."

"De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn deels biologisch verklaarbaar en deels maatschappelijk. Maar de verschillen zíjn er. Als je volhoudt dat mannen en vrouwen hetzelfde zijn, kom je in een verwarrende wereld terecht, waarin veel dingen niet kloppen."

Bron(nen):   Volkskrant