Scheiden kost heel veel geld

NRC legt nauwkeurig uit hoe duur scheiden is. Voor wie het van plan is: koop die krant. Voor wie zich orienteert de grote lijnen:
De meter begint al te lopen bij de scheidingsprocedure. Wie dit traject via een mediator, of bemiddelaar, laat lopen, is het goedkoopst uit, maar moet gemiddeld toch nog op een rekening van 3.000 euro rekenen. Scheiden met hulp van advocaten is duurder: als de exen elk een eigen advocaat in de arm nemen, loopt de rekening op naar 8.000 euro.
En dan moet de grootste financiële klap nog komen. Vooral vrouwen gaan er na een scheiding hard op achteruit. Hun koopkracht neemt af met gemiddeld 23 procent.
Mannen gaan er op de lange termijn gemiddeld 7 procent op vooruit. Mannen gaan er meestal op vooruit, omdat zij met hetzelfde salaris alleen nog maar voor zichzelf zorgen. Zelfs als er kinderalimentatie moet worden betaald, slaat de balans vaker gunstig uit. Er is echter ook een groep die naast kinderalimentatie geld aan de ex-partner moet betalen. In de nasleep van de 31.700 huwelijken die in 2009 strandden, bepaalde de rechter in 16 procent van de gevallen dat de ex-vrouw partneralimentatie moest ontvangen. In slechts 1 procent van de gevallen werd bepaald dat de vrouw partneralimentatie zou moeten betalen.
De hoogte van de partneralimentatie is afhankelijk van het inkomen van de meest verdienende partner. Maar wie  moet betalen, zit daar vervolgens maximaal twaalf jaar aan vast.
Voor wie denkt na twaalf jaar af te zijn van de maandelijkse betalingen richting ex: vergeet het maar. Na een scheiding moeten de ex-partners het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, verdelen. Heeft hij meer pensioen opgebouwd, dan gaat een deel van zijn pensioen naar haar.
Goede raad: probeer het nog even...

  

 

Bron: NRC