De wegen stromen weer vol. En het wordt nog veel drukker

Er zijn weer bijna net zoveel auto's op de weg als voor de coronacrisis. De fileberichten zijn weer dagelijkse kost op de radio. Hebben we dan niets geleerd? Nee, sterker nog: het wordt nog erger.

"De komende jaren zal het goederenverkeer enorm toenemen," zegt Steven van Eijck, voorzitter van de Mobiliteitsalliantie en kroonlid van de SER, tegen de Volkskrant. "Er komen Nederlanders bij, er worden een miljoen woningen gebouwd. Als alles nu al binnen zo’n korte tijd weer tjokvol zit, dan zie je met een simpel rekensommetje dat het alleen maar erger zal worden."

Hij pleit daarom ook voor een herijking van de werkplek. "Er zijn drie mogelijke werkplekken. De eerste: het kantoor. Daarover kun je je afvragen of het een recht is om op kantoor te mogen werken, of een plicht om aanwezig te zijn. De tweede plek is thuis en de derde onderweg, in een hub. Je moet investeren in goed bereikbare werkhubs, bijvoorbeeld in de buurt van treinstations. Daar kunnen mensen elkaar ontmoeten. Dat is een andere manier van kijken naar de wereld, we moeten terug naar de basis van wat werk is. Daaruit komen de vervoersstromen voort waaraan men behoefte heeft."

Ook vindt hij dat de regelgeving moet worden aangepast. "Bijvoorbeeld fiscaal, door nog maar twee reisdagen per week te vergoeden. Gaan we de volgende generatie nog een auto van de zaak geven? Dat is niet altijd meer vanzelfsprekend, wat mij betreft. Je moet tijd en vervoersmiddelen meer spreiden. Bijvoorbeeld door afspraken te maken met bedrijven, scholen en universiteiten over werktijden. Waarom moet alles van 9 tot 5?"