Mensen met afweerstoornis krijgen derde prik tegen coronavirus

Enkele honderdduizenden mensen kunnen in de komende weken een derde prik tegen het coronavirus krijgen. Het gaat om 200.000 tot 400.000 mensen van 12 jaar en ouder met een ernstige afweerstoornis, bij wie de eerste twee prikken mogelijk niet goed genoeg hebben gewerkt. Daardoor hebben ze misschien nog niet genoeg bescherming opgebouwd. De extra prik kan helpen om de afweer sterker te maken.

De extra inenting wordt geen boosterprik genoemd, maar een aanvullende dosis. De eerste uitnodigingen worden woensdag verstuurd. Mensen die de uitnodiging per mail ontvangen, kunnen mogelijk dezelfde dag al zonder afspraak terecht bij een vaccinatielocatie met vrije inloop. Anderen krijgen de uitnodiging in de brievenbus. Mensen kunnen ook een prikafspraak maken bij de GGD. Het duurt waarschijnlijk drie tot vier weken voor iedereen is uitgenodigd, verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bij de derde prik krijgt deze groep mensen het vaccin van Pfizer en BioNTech of dat van Moderna, ook als ze eerst een ander vaccin hebben gekregen. Mensen die midden in een behandeling zitten, kunnen hun derde prik nu nog niet krijgen. Zij komen later alsnog aan de beurt.

Het is volgens de Gezondheidsraad voorlopig nog niet nodig om de rest van de bevolking een boosterprik te geven. De vaccins werken bij hen nog goed genoeg om de kans op ziekenhuisopname of overlijden te beperken.