Gerontofilie: als cougars niet oud genoeg zijn

De erotische aantrekkingskracht van ouderen is voor sommigen heel sterk. Wat is er bekend over gerontofilie sinds de Oostenrijkse psychiater Richard von Krafft-Ebing het fenomeen in 1886 beschreef in zijn klassieker over seksuele stoornissen 'Psycopathia Sexualis'? Zijn definitie was kort en beschrijvend: 'de liefde voor mensen van hoge leeftijd'. Maar zo eenvoudig is het niet: is het een seksuele stoornis of is het een seksuele geaardheid? Hoe oud is oud of van hoge leeftijd?

In een overzicht uit 2005 laat de Britse psychiater Hadrian Ball zien dat de definitie van Krafft-Ebing wel is aangescherpt. In 1981 definieerde de Amerikaanse seksuoloog John Money gerontofilie als: 'De toestand waarin een jongvolwassene afhankelijk is van de aanwezigheid of de fantasie van erotisch-seksuele activiteit met een veel oudere partner om een toestand van opwinding op te wekken en te onderhouden om tot een orgasme te komen'. Ball zegt dat men onder 'oudere' iemand van 60+ moet verstaan. De doelgroep is ouder dan de cougars, maar eigenlijk is de leeftijd niet het belangrijkste: het gaat er om dat alleen ouderen lust kunnen opwekken. Daarom ziet men een vrouw van 25 die trouwt met een rijke man van 70 waarschijnlijk niets als gerontofiel, maar eerder als een golddigger.

Als het over gerontofielen gaat, heeft men het sowieso uitsluitend over mannen. En hoe vaak het voorkomt, is eigenlijk onbekend. Over pedofilie zijn boekenkasten vol geschreven en het komt wekelijks in het nieuws. Maar gerontofilie? Misschien komt het vaak voor, maar wordt het niet als afwijking gezien en blijft het daarom onopgemerkt. Er zijn wel minstens 2 vrij 'populaire' dating websites: 1 voor hetero mannen (www.nannydate.co.uk) en 1 meer kinky voor homo's (www.silverdaddies.com). Maar ook daar loopt het niet storm.

Af en toe komen er wel berichten naar buiten over gerontofielen die ouderen misbruik, o.a. een medewerker van een verpleegtehuis die demente ouderen verkrachtte. In 2005 bleek 2 tot 7% van alle slachtoffers van verkrachting in de UK 60+ te zijn, maar dat betekent nog niet dat de dader gerontofiel was. Gerontofielen zijn gemiddeld genomen niet geweldadiger dan andere mannen.

Bron(nen):   Slate