Ophef in Spanje: gynaecoloog noemt homoseksualiteit ziekte bij tiener

Een gynaecoloog van een ziekenhuis in het Spaanse Murcia stelde bij een 19-jarige tiener homoseksualiteit als diagnose. Haar familie en de lokale lhbti-gemeenschap eisen nu uitleg en excuses, schrijft The Guardian.

De vrouw ging maandag naar het ziekenhuis vanwege menstruatieklachten. Nadat ze was onderzocht kreeg ze een document mee waarop stond: 'Huidige diagnose: homoseksueel.'

De moeder van de tiener vertelt aan online krant elDiario.es dat de gynaecoloog had gevraagd of hij de seksuele geaardheid mocht toevoegen aan het rapport. De vrouw ging daarmee akkoord, omdat ze op dat moment dacht dat het misschien relevant was.

In Spanje is veel ophef ontstaan over de 'diagnose'. "De Wereldgezondheidsorganisatie verwijderde in 1990 homoseksualiteit van de lijst met mentale aandoeningen en toch, 31 jaar later, zijn er nog artsen in ziekenhuizen, die seksuele geaardheid als een ziekte zien," zegt het lokale lhbti-collectief Galactyco in een statement.

De regionale gezondheidsdienst die door de familie is benaderd heeft nog niet gereageerd. Een woordvoerder zei alleen tegen de krant dat ze zich bewust zijn van het incident en dat 'alle noodzakelijke maatregelen worden getroffen om de feiten te achterhalen."

Het eerste onderzoek wijst er volgens de woordvoerder op dat er een fout is ontstaan 'toen de persoonlijke gegevens van de patiënt zijn genoteerd.' Er zullen in ieder geval excuses van het ziekenhuis komen.

Bron(nen):   The Guardian