Kinderen uit 1-oudergezinnen zijn niet ongelukkiger

Kinderen die opgroeien bij een alleenstaande ouder zijn niet minder gelukkig dan kinderen die bij hun twee biologische ouders wonen. Uit een Brits onderzoek blijkt dat de gezinssamenstelling geen significant effect op het geluk van kinderen heeft. Integendeel, het is de kwaliteit van de relaties thuis die het sterkst zijn gekoppeld aan het welzijn van een kind. Deze resultaten weerleggen de veelvoorkomende opvatting dat kinderen uit 2-oudergezinnen stabieler en tevredener zijn dan die uit 'gebroken' gezinnen. Ze zijn ook in tegenspraak met eerder onderzoek waaruit bleek dat kinderen van gescheiden ouders meer kans op emotionele problemen hebben. Aan 12.877 kinderen van 7 jaar oud werd gevraagd hoe vaak zij zich gelukkig voelden. Er werden 3 gezinstypen vergeleken: 1-oudergezinnen, 2-oudergezinnen en  gezinnen met een stiefouder. Van de kinderen die bij een alleenstaande ouder woonden zei 36% dat ze 'de hele tijd' gelukkig waren, terwijl de overige 64% zei 'soms of nooit' gelukkig te zijn. Bij de andere gezinstypen werden precies dezelfde percentages gevonden. Senioronderzoeker Jenny Chanfreau zei tijdens haar lezing op de jaarlijkse conferentie van de British Sociological Association dat de harmonie in het gezin het belangrijkste is. Zaken als 'goed kunnen opschieten met broers en zussen, plezier hebben met het gezin in het weekend en een ouder hebben die zelden of nooit schreeuwt als het kind stout is' waren allemaal verbonden met een hogere waarschijnlijkheid dat een kind gelukkig is.

Bron(nen):   The Independent      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Karl Ruprecht Kroenen

  Dat verklaart al deze gezellig en mooie toestanden hier in Amsterdam Zuid-Oost ,waar het grootste gedeelte van de kinderen zonder vader opgroeit.

  Omdat ze zo gelukkig zijn zonder vader.

  Overigens wel weer een leuk artikel om weer eens tegen de traditionele gezinsvormen aan te schoppen.

 2. Volledig

  Vraag het nog eens aan diezelfde kinderen als ze 35 jaar zijn.

 3. AdVader

  weer zo’n flutonderzoek om goed te praten wat fout is, kinderen hebben mensenrecht op normaal gezinsleven, kinderen lijden aan stockholmsyndroom, scheiding is kindermishandeling, de scheidende ouder is ongeschikt, vaderloze/ontvaderde (lesbische huishoudens zijn geen gezinnen, en getroffen kinderen&vaders evenzeer gebroken&incompleet, wezenlijk levenslang beschadigd en gemankeerd in ontwikkelen menselijk welzijn!

  • zo_maar

   Zo, dat zijn een hoop oneliners op een rijtje. Laat me raden; jij bent een gescheiden vader met een verstoorde verstandhouding met je ex die zijn kinderen niet ziet?
   En daarom zou dit onderzoek niet kloppen? Lees eens nogmaals; staat er alleenstaande moeder of alleenstaande ouder? Of zijn alleenstaande vaders met kinderen ook ‘fout’, en is iedere scheiding kindermishandeling?

   (in antwoord op AdVader)
   • AdVader

    ach ach, alweer zo’n onzin commentaar, en op de persoon spelend, en verdraaien, alleenstaande moeders zijn een impliciete leugen, arme kinderen&vaders! en ja, iedere scheiding is kindermishandeling, de scheidende ouder is dus ongeschikt!

    (in antwoord op zo_maar)
 4. juspol

  Ach ja weer zo’n zogenaamd “omzeilend” onderzoek dat kennellijk moet
  verdoezelen dat duizenden kinderen blootstaan in realiteit aan
  manipulerende meestal verzorgend ouder na en bij scheiding bijvoorbeeld.
  (Gardner deed al prima onderzoek sinds zo 1980 al) Wanneer wordt
  Nederland wakker? Kinderrechten worden total grond ingeboord en
  bovendien plegen duizenden in feite Verduistering van Staat ook nog eens
  zonder dat er een haan naar kraait leest u mee Politiek en
  Kinderombudsman.

Reacties niet toegestaan