Grote politieke rel in de maak over dreigement Rutte de euro te verlaten

Mark Rutte heeft in 2012 gedreigd de eurozone te verlaten. De premier heeft dat tijdens een overleg in het Catshuis gezegd tegen EU-president Herman Van Rompuy, zeggen diverse betrokkenen en de Belg zelf tegen de Volkskrant.

Rutte was het niet eens met plannen van Van Rompuy, die wilde dat lidstaten strikte afspraken met Brussel zouden maken over noodzakelijke economische hervormingen. De landen die zich hielden aan die contracten, zouden worden beloond. Rutte was hier sterk tegen en reageerde volgens betrokkenen fel: ,,als het zo gaat gebeuren, stapt Nederland uit de eurozone.''

Aanwezigen typeren de uitspraken van Rutte volgens de Volkskrant als 'verkiezingskoorts' richting de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Rutte zelf stelt tegenover de krant dat een dreigement de euro op te geven nooit aan de orde is geweest.

Maar dat is niet erg geloofwaardig als de president van de EU iets anders zegt. Geert Wilders wil dat de kamer van reces (het is alweer reces) terugkomt om over de dreigementen van Rutte te debatteren. De affaire dreigt het tanende gezag van de premier verder te ondergraven.