Klap voor Joe Biden: republikein Youngkin wint gouverneurschap van Virginia

De Republikeinse zakenman Glenn Youngkin wordt de nieuwe gouverneur van de Amerikaanse staat Virginia, verklaarden Amerikaanse media waaronder CNN woensdag. Youngkin had op dat moment 51 procent van de stemmen, die voor 95 procent geteld waren. Youngkin versloeg de Democraat Terry McAuliffe, een partijcoryfee die van 2014 tot 2018 al gouverneur van de staat was.

Het verlies van McAuliffe in Virginia, een staat die president Joe Biden een jaar geleden nog met een marge van ruim 10 procent won ten opzichte van toenmalig president Donald Trump, wordt door politieke analisten gezien als een afwijzing van Bidens nationale agenda. Enkele maanden terug had McAuliffe nog een comfortabele leiding in de peilingen.

De race om het gouverneurschap werd gedomineerd door culturele kwesties. Zo beloofde Youngkin ouders meer controle over hoe openbare scholen zaken als ras, gender en Covid-19-protocollen aanpakken. McAuliffe maakte zich hard voor onder meer de bescherming van het recht op abortus en het kiessysteem.