Wat de schoonheidsindustrie vrouwen heeft aangesmeerd

Ieder jaar spenderen vrouwen wereldwijd miljoenen om maar mooi haar te hebben, lange wimpers of een stralende huid. Pakweg 100 jaar geleden hadden vrouwen nog geen last van de onzekerheden die de adverteerders van de schoonheidsindustrie ze aansmeerden. Wat de moderne vrouw onder andere verteld is: 1. Je natuurlijke haarkleur is niet mooi genoeg 'Verft ze het of verft ze het niet?' Mede door die campagne steeg de verkoop van doe-het-zelf-haarverf van 7% in 1950 tot uiteindelijk 40% in de jaren '70. Haarverf was tot die tijd voorbehouden aan rijke actrices en modellen. Er werd ingespeeld op de schok van de eerste grijze haar met 'hoe lang is het al geleden dat je man je mee uit eten nam?' Tegenwoordig verven alleen al in de VS 90 miljoen vrouwen hun haar. 2. Je lichaamshaar is vies Het is tegenwoordig stoer als je je lichaamshaar 'durft te laten staan'. Van de 16e tot de 19e eeuw was dat ook heel normaal. Vanaf 1915 werd er door marketeers geproclameerd dat okselhaar 'onvrouwelijk' was en geschoren moest worden. Daarna moesten ook de benen eraan geloven - met de nieuwe panty en moderne badpakken zou het anders geen gezicht zijn. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog werd er van vrouwen verwacht dat ze gladde benen hadden. Helemaal toen de bikini kwam (1946) en daarmee meteen ook de bikinilijn ontstond, met als uiteindelijk gevolg de Brazilian Wax. Nog tot op de dag van vandaag worden vrouwen gewezen op het onvrouwelijke van lichaamshaar, zoals in de campagne van Veet: 'Don't risk dudeness' (wees geen jongetje). 3. Cellulitis moet uitgebannen worden Tot 1830 had je mazzel met een flinke maat: vollere vrouwen werden als mooier en modieuzer beschouwd dan dunnere vrouwen, met hun rondingen die zelfs door schilders werden bewonderd. Cellulitis hoorde daarbij. Tot halverwege de 20e eeuw de slankere vrouw populairder werd. Sindsdien is cellulitis vrouwenvijand nummer 1. Artsen vonden cellulitis een 'verzonnen ziekte' maar dat mocht niet baten: vrouwen moesten ertegen vechten. Geen sinecure want tussen de 80% en 90% van de vrouwen heeft het en er is vrijwel niets tegen te doen. Vrouwen kregen verder nog adviezen om hun nagels door een manicure te laten behandelen, daarnaast moest hun huidskleur niet te donker zijn maar zeker ook niet te licht en natuurlijk moeten wimpers tot aan de hemel rijken.    

Bron(nen):   Huffington Post      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Inderdaad aangesmeerd.Wat moet je zeggen tegen een kennis die haar oogleden heeft laten inkrimpen en de hele verhouding in het gelaat is weg.Opengesperde ogen. Innerlijk wat is het afschuwelijk gedaan, maar met mondjesmaat en slissend kun je zeggen:” ziet er goed uit”. Allebei een gevoel van verraad. Dat vergeten die messensnijders, de omgevings- mensen hoe die hierop moeten reageren of oefenen met :” Fantastisch”.

  • Karl Ruprecht Kroenen

   Hahaha, dan zijn jullie nog zeer fijnzinnig in de omgang ook.

   Op zijn amsterdams wordt het zoets als; uh, wat heb jij nu uitgespookt?

   (in antwoord op marianne martens)
  • Kopje thee

   Ja, of, dat je als omgeving moet doen alsof je neus bloedt, als iemand niet wil vertellen dat hij/zij iets heeft laten doen terwijl het evident is.

   (in antwoord op marianne martens)
 2. Robin

  Of je neemt mensen serieus en gaat er van uit dat ze zelf kiezen. Ik ken genoeg vrouwen die hun eigen haarkleur tussen hun goed gevulde benen koesteren. Slachtoffertje spelen kan altijd nog.

 3. 2374

  Wat mij betref kan de tatoeage ook op de lijst. Want dat is ook een must anno 2014.

 4. Kees Cornelder

  Dat vrouwen wel ‘het zwakke geslacht’ genoemd plegen te worden vond ik nogal aanmatigend. Vond.

 5. Karl Ruprecht Kroenen

  Welke vrouw wil er nu eigenlijk wel snorritis, kraaienpootis, hangtietis, drilbillis, of cellulitis?

  Begrijpelijk dat zij deze zaken zo lang mogelijk willen bevechten.

 6. Meester Proper

  Maroesja Perizonius heeft dus grijze haren, twee pakjes shag onder de oksels en een sinasappelhuid. Wel dapper, moet gezegd.

 7. harrr

  Al die middeltjes die door die industrie aangesmeerd worden verergeren het alleen maar zodat je nog meer nodig hebt.
  Blijf gewoon van je haar/huid af met chemicalien, dan blijft het langer mooi.

Reacties niet toegestaan