Tientallen doden door illegale alcohol Kenia

Zeker 33 mensen zijn sinds maandagavond in Kenia gestorven, nadat zij een illegaal gestookte sterke drank hadden gedronken. Ongeveer 45 personen zijn volgens de lokale media en regeringsfunctionarissen in het ziekenhuis opgenomen. Sommigen zullen nooit meer kunnen zien.

Op de televisie waren van pijn krimpende mensen te zien in ziekenhuizen in het oosten en centrum van het Oost-Afrikaanse land. In het district Kiambu, waar negen mensen zijn gestorven, zijn de autoriteiten nog altijd op zoek naar andere slachtoffers.

Volgens John Mututho, oud-parlementariër en voorzitter van het staatsorgaan voor de strijd tegen misbruik van alcohol en drugs, is de drank op één plek gestookt. Hij is een van de initiatiefnemers voor een wet die het alcoholgebruik moest beteugelen.

De wet is niet effectief gebleken. Een van de vrouwen die nu blind is, zei tegen Mututho dat ze om 5 uur in de ochtend al begon te drinken. ,,Er is geen zaak in Kenia die om 5 uur mag opengaan. In feite mag dat op zijn vroegst om 5 uur in de middag'', zei Mututho tegen een tv-zender om aan te tonen hoe gemakkelijk het in Kenia is om aan drank te komen.