Hoe gaan kinderen om met familiegeheimen?

Arnold Schwarzenegger's huwelijk ligt aan diggelen, maar wat betekent dat voor zijn kinderen? Time sprak met Dr. Jill Waterman, familietherapeut aan de Universiteit van Californië, over familiegeheimen en het herstellen van het evenwicht als een geheim uitlekt.

'Het is het beste als kinderen de meest accurate informatie over hun familie en hun verleden krijgen. Ze kunnen zich erg verraden voelen, als blijkt dat er iets is achtergehouden voor hen. Door iets geheim te houden, lijkt het bovendien alsof de waarheid iets verschrikkelijks is', legt Dr. Waterman uit.

Kinderen vertrouwen hun ouders onvoorwaardelijk. Dat is ook de basis voor het vertrouwen in de wereld en de mensheid. Als een geheim uitlekt, wordt dat vertrouwen geschaad. Ieder kind reageert anders en het ligt er ook aan hoe oud het kind is. Jonge pubers zijn bv. vaak zwart-wit in hun oordeel. Sommige kinderen worden heel emotioneel, huilen veel of zijn woedend. Sommigen staan heel afwijzend t.o.v. de ouder die niet de waarheid vertelde. Dat kan worden opgelost, maar het heeft tijd nodig. Ouders moeten niet proberen de boel te sussen, maar het kind de ruimte bieden om zich te uiten.

Hoe zullen de Schwarzenegger kinderen reageren op hun nieuwe broertje? 'Waarschijnlijk zullen ze wrok voelen voor het kind, waarmee ze ineens de aandacht moeten delen'.

Wat zou de onthulling doen met het 'nieuwe kind'? 'Dit kind is het meest kwetsbaar. Zo'n situatie treedt vaker op in het geval van adoptie. Soms is er de hoop dat de nieuwe ouder hun leven in positieve zin zal veranderen, maar daarnaast is er een gevoel van verraad door de ouder die het niet vertelde'.

In dit geval komt er nog een boel media-aandacht bij. 'Dat bemoeilijkt de aanpassing van een kind. Het kind van de huishoudster is opgegroeid in de buurt van het gezin, dus heeft hij (hopelijk) wat ervaring in het omgaan met de media. Maar het is niet wat het kind nodig heeft: ze hebben tijd en ruimte nodig om dingen te verwerken'.

Bron(nen):   Time