Speciaal op criminele Marokkanen gaan jagen heeft geen enkele zin

Trouw bericht vandaag over een bijzonder interessant onderzoek. In dat onderzoek werden een paar honderd Rotterdamse jongeren tien jaar gevolgd. Conclusie: niet hun afkomst is bepalend voor de vraag of ze een criminele loopbaan gaan volgen of niet. Wat daarbij de doorslag geeft zijn de vrienden met wie ze omgaan. Dat blijkt uit het onderzoek 'De ontwikkeling van de criminaliteit van Rotterdamse autochtone en allochtone jongeren van 12 tot 18 jaar' van Bureau Driessen in opdracht van het Programma Politie & Wetenschap. Het 'benoemen' van de etnische verschillen in de criminaliteitscijfers is volgens hoofdonderzoeker Frans Driessen tegenwoordig 'bon ton'. Maar zijn die verschillen die steevast in onderzoeken worden aangetroffen - met Marokkanen en Antillianen altijd bovenaan - ook relevant voor de aanpak van de jeugdcriminaliteit door de politie in stadswijken? "Nee", luidt de conclusie volgens Trouw. Van huis uit zijn autochtone jongeren soms iets minder crimineel dan hun Marokkaanse of Antilliaanse leeftijdsgenoten, blijkt uit politiegegevens van twaalf- en veertienjarigen. Bij achttienjarigen zijn ze soms even crimineel en tussen de veertien en achttien jaar soms zelfs crimineler, zo blijkt uit het onderzoek. "Omdat deze verschillen klein en variabel zijn, voegt kennis over de herkomst van de jongeren nauwelijks iets toe aan een voorspelling van hun criminele gedrag", zegt Driessen. Niet wat een jongere denkt, is belangrijk voor de ontwikkeling van crimineel gedrag, maar met wie hij of zij optrekt, is uit het onderzoek op te maken. Van groot belang voor de ontwikkeling van crimineel gedrag blijken de vrienden van de jongeren.

32 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Ja ja, het gaat dus om de vrienden waar ze mee omgaan. Dat die vrienden bijna allemaal van dezelfde herkomst zijn dat doet niet terzake?

  Ik zou deze onderzoeker willen uitnodigen om eens achter z’n computerscherm vandaan te komen en eens een weekje bij mij in de buurt te komen meemaken hoe het echt werkt. Benieuwd naar z’n verklaring voor de overlast en criminaliteit in onze buurt, die vrijwel uitsluitend door jongeren van marokkaanse herkomst wordt gepleegd.

  • Vestzak

   Overlast in mijn buurt wordt voornamelijk veroorzaakt door dronken en doorgesnoven, autochtoon, blank tuig. Ieder weekend is het wel raak. Sterker nog, ik kan de klok erop gelijk zetten. Zodra de cafés sluiten, weet ik dat het weer zover is en moet ik op mijn hoede zijn. Dag weekendrust. Maar goed, ik woon dan ook niet in Gouda, 020-West of een ander Marokkanenbolwerk.

   Ik ben vijf keer in elkaar geslagen in mijn leven. Één keer door een groep taxichauffeurs, één keer door een Italiaanse marktkoopman en drie keer door tokkies/kampbewoners.

   Ik ga hier verder niet beweren dat Marokkanen lieverdjes zijn, want velen zijn dat niet. Ik ken de cijfers en ontkennen dat ze oververtegenwoordigd zijn in de statistieken zou naïef, zo niet gewoon ultradom zijn. Zelf heb ik enige jaren in de 020-Oost gewoond en zag ook daar Marokkanen veel rottigheid uithalen. Mij hebben ze echter nooit lastig gevallen.

   Belangrijker is dat dit (en ander) onderzoek nou net laat zien dat de sociale positie, groepsgedrag, het opleidingsniveau, de opvoeding en ja, ook kansen later in het leven belangrijker zijn dan afkomst, kleur of religie. Zet honderd tokkies bij elkaar en je krijgt getok van ongekende proporties. Onzin? Ga eens op bezoek bij de harde kern van een voetbalclub.

   Minstens zo belangrijk als deze constatering is de vraag hoe ze in die positie terecht zijn gekomen en hoe je ze eruit trekt. Uitsluiten, afstoten en aan de lopende band schofferen is m.i. niet de oplossing. Maar ja, dat bekt natuurlijk niet zo lekker als ‘minder, minder. minder’. En dan wordt het al snel te ingewikkeld voor de mensen.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • switsokken

    Ga eens ingewikkeld doen. Ben benieuwd……

    (in antwoord op Vestzak)
   • kletsmajoor

    Ik zie hier van dichtbij dat een flink deel van de marokkaanse gemeenschap die uitsluiting zelf koestert. De afkeer van de nederlandse maatschappij is tastbaar als je met die jongens aan de praat komt. Religie speelt daarbij merkbaar een grote rol (steeds krijg je Korancitaten naar je hoofd) en die sterkt ze in de overtuiging dat Nederlanders minderwaardig zijn. Dat laten ze dan ook duidelijk merken. Dat is m.i. ook de reden dat jochies van 5 jaar het al aandurven om in en om de lokale supermarkt Nederlanders te treiteren. Vanaf daar gaat het van kwaad tot erger: mishandeling, inbraken, gewapende overvallen, …

    Bovenstaande proces zie ik al meer dan tien jaar zich afspelen en daarom kan ik dat onderzoek niet serieus nemen. Achtergrond/afkomst speelt een sleutelrol. Door de achtergrond/afkomst van die jongens te negeren laat men vele kansen liggen om tot ze door te dringen en vooral om die jonge jochies op tijd op een ander pad te krijgen.

    Uiteindelijk moet op een of andere manier die anti-Nederland stemming verdwijnen. Wederom denk ik dat religie daar een negatieve rol speelt. Wat mij opvalt is dat die marokkaanse jongens hier in de buurt niets snappen van de scheiding van kerk en staat in Nederland en waarschijnlijk hun ouders dus ook niet. Godsdiensvrijheid leggen zij uit als: “over alles wat religieus is heeft de Nederlandse wet niets te zeggen”. En opportunistisch als ze zijn, heeft bijna alles wel een religieuze dimensie in hun ogen. Dus voelen ze zich vrij om te doen wat ze willen. Als de staat ingrijpt (meisjesinternaten, Ibn Ghaldoun, etc) voelen ze zich onheus behandeld (ze moeten ons weer hebben) en zo groeit de weerstand. Die zal vast ook wel verder aangewakkerd worden door de lokale moslim-fanatiekelingen.

    PS: Ik houd niet van lange betogen maar dit moest ik even kwijt.

    (in antwoord op Vestzak)
 2. switsokken

  Hoezo onderzoek? Pak gewoon de (eerlijke) cijfers erbij of kijk eens wat vaker op Geen Stijl of opsporing verzocht. Het zal je opa of oma maar zijn die ze beroven en ZWAAR mishandelen. Woon niet in de randstad en heb amper buitenlanders om me heen, maar heb geen oogkleppen op. Erkennen dat de Nederlandse Meltingpot net zo mislukt is als de Amerikaanse en het probleem bij naam noemen en aanpakken!!

  • Vestzak

   Haha. “Kijk eens wat vaker op Geenstijl.”
   Die moet ik onthouden! Prachtig!
   Hahaha.

   (in antwoord op switsokken)
   • switsokken

    Moet ik uit haha concluderen dat je Geen Stijl ook een bolwerk van Wilders vindt? Dan heb je alleen maar gelezen wat je lezen wilt. Vooral niet verder kijken hoor. Je zal er maar achter komen dat ze iedereen in Nederland aanspreken op hun gedrag. Bijvoorbeeld de zaak Demmink die in het buitenland (zie o.a Washington Post) veel aandacht heeft gekregen maar hier door de reguliere media totaal is doodgezwegen. Tsja, teveel tekst natuurlijk. Succes met het kijken en lezen van reguliere media. En je stripboekjes natuurlijk.

    (in antwoord op Vestzak)
    • Vestzak

     Ghe, ik las GS vanaf het prille begin. Vroeger was het verfrissend op een brutale manier. Zeg maar, de tijd dat ze nog dreigden bussen met reaguurders op een open D’66-congres af te sturen. Dat waren tijden met andere auteurs, van allerlei pluimage. Inmiddels lees ik het al tijden niet meer. M.i. is het een klaagbak voor de onderbuik geworden. Klagen over verkeersboetes en flitspalen en zo. Dat werk. Of de schrijvers PVV’ers zijn, weet ik verder niet. Interesseert me ook niet, want ik lees het toch niet. Wat ik wel weet, is dat het reaguurdersveld overduidelijk voornamelijk uit PVV’ers bestaat. Niet dat ik dat erg vind verder, hoor. Integendeel. Die mensen mogen ook gewoon een online plekkie hebben. Niks mis mee. Want u doelt allicht op de aangifte die er tegen het blog is gedaan. Ik las daar gisteren iets over in de ‘reguliere media’ (wat is er met ‘linkse media’ gebeurd? Of is dat niet meer afdoende, nu Wilders zelf ook links is?). Welnu, die aangifte vind ik ook te stupide voor woorden.

     In elk geval, objectief vind ik ze niet. Dus ja, ik vind het vermakelijk dat u ernaar verwijst.

     Maar goed, ik ben even de Donald Duck kopen, als u het niet erg vindt.

     (in antwoord op switsokken)
  • Karel Kritisch

   Maar wat is nu het werkelijke probleem? De criminaliteit of de afkomst? Waardoor komt de jeugd in de criminaliteit? Afkomst is namelijk niet echt een oorzaak. Wat wel? Sociale achterstand? Uitzichtloosheid? Sociale omgeving? Discriminatie, met de nek aangekeken worden? Opvoeding? Armoede? Identiteit, nergens bijhoren?

   Was het in Nederland veel beter toen het hoofdzakelijk autochtoon was? Wanneer was dat dan? (Nederland kent immers al lang grote immigratiestromen)

   (in antwoord op switsokken)
   • switsokken

    Fatsoen of beter gezegd het gebrek er aan. Dát is het probleem. Komt ‘ie Vestzak, cijfertjes cijfertjes. Het schijnt een normale hobby van sommige medelanders te zijn om iemand die op de grond ligt ( na zonder aanleiding aangevallen te zijn ) het hoofd kapot te trappen. Fatsoen krijg je van huis uit mee en naarmate je ouder wordt ontwikkel je zelf deze goede karaktertrek verder. De ouders van deze kopschoppers schamen zich kennelijk niet voor dit gedrag anders hadden ze dit met behulp van alle beschikbare mensen en middelen ( aan de subsidie kan het niet liggen, rijst de pan uit en kan menig verzorgingstehuis van open blijven) meteen uitgeroeid. Ik zou mijn ouders niet meer onder ogen durven komen en werd door de rest van mijn omgeving met de nek aangekeken. Stukje moreel besef wat 100 of meer jaren geleden ook hier nog niet aanwezig was en klaarblijkelijk lopen deze mensen dus zoveel jaren achter op onze ontwikkeling (waar ook nog genoeg aan schort) dat ze het normaal vinden. Hier en daar wat onthoofden vinden sommigen ook geen enkel probleem. Geef ze de straf die bij hun achtergebleven ontwikkeling past. Als je niet met je poten van iemands hoofd af kan blijven? Voetjes maar inleveren??

    (in antwoord op Karel Kritisch)
    • Karel Kritisch

     Ik heb zelf zowel positieve als negatieve ervaringen met mensen van Marokkaanse afkomst. Daarom kan ik ze echt niet als homogene groep duidden. Ik weet precies voor welke jongeren dit opgaat. Deze lui moeten ook keihard aangepakt worden en bij hen moeten normen en waarden bijgebracht worden. Het zijn veelal draaideurcriminelen. MAAR ik vind de tendens om alle Marokkanen hiervoor verantwoordelijk te stellen verachtelijk. Onder mijn vrienden en kennissen bevinden zich nette, moderne en hardwerkende burgers van Marokkaanse afkomst. Ook zij worden soms met de nek aangekeken. En dat is walgelijk racisme. Net zo laag als dat criminele tuig. Stop dus niet iedereen in een hokje.

     Dus qua fatsoen zijn we het echt wel eens.

     (in antwoord op switsokken)
     • switsokken

      Snap het. Mooi stukje.Geldt voor iedereen in Nederland. Wat me dan toch nog een beetje stoort is dat je je weigert aan te passen. Probeer je Nederlandse invloeden maar eens te laten gelden in hun land. Lijkt me sterk dat je daar net zoveel kerken kan gaan bouwen als hier moskeeën. Lukt je nooit.

      (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Tja ik vind wel dat je je eigen cultuur mag houden maar je moet je wel kunnen vinden in de Nederlandse normen en waarden. Wij hoeven ons trouwens niet te spiegelen aan andere landen. Omdat ze in andere landen minder tolerant zijn hoeven wij dat niet te worden. Dat is echt een drogredenering.

      Een moskee vind ik prima maar ik wil er geen last van hebben. Dus geen oproepen voor gebed 5x per dag. Wat mij houden soortgelijke rechten op waar die van de ander geschaad worden.

      (in antwoord op switsokken)
 3. Volledig

  Even een preview op de komende reacties:
  Neehee, is niet waar hoor. Kijk maar naar die andere cijfers die mijn racistische onderbuikgevoelens bevestigen. Alle andere onderzoeken zijn niet waar.

 4. Meester Proper

  “Minder! Minder! Minder!”

  • Vestzak

   Artikel wel gelezen?

   (in antwoord op Meester Proper)
   • Meester Proper

    Wel eens buiten op straat geweest?

    (in antwoord op Vestzak)
    • Vestzak

     Wat is er met uw eerste opmerking gebeurd (“Wel eens buiten geweest?”)? Of zag u ook wel in dat die opmerking een beetje overdreven was?

     Ik kom namelijk minstens 1 keer per 6 maanden buiten en ben nog nooit in een situatie als in Opsporing Verzocht verzeild geraakt.

     (in antwoord op Meester Proper)
     • Meester Proper

      U zou eens naar Opsporing Verzocht moeten kijken, dan kunt u echt niet meer met droge ogen beweren dat er geen relatie is tussen criminaliteit en afkomst.

      (in antwoord op Vestzak)
     • Vogelbeest

      Tijdens mijn studie beunde ik bij bij een beveiligingsbedrijf en heb als zodanig vaak in gevangenissen gewerkt ter ondersteuning van bewaarders. Nagenoeg de enige autochtonen die je aantreft zitten óf voor zedenmisdrijven óf witte-boordencriminaliteit. De rest (Ca 98% van de populatie van een gevangenis) is “import”.

      (in antwoord op Meester Proper)
     • Karel Kritisch

      Niet waar. Het is ongeveer de helft. Het verschilt nogal waar je werkt. Ik kom in PI’s in het hele land.

      Dit zijn de cijfers van 2012: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=81947NED&D1=54,60-65&D2=0&D3=0&D4=1,3-9&D5=l&HD=130301-1626&HDR=G4,G1,G2,T&STB=G3

      92% is man, dat wel.

      (in antwoord op Vogelbeest)
     • switsokken

      En het CBS wordt betaald door??? Je moet nu toch onderhand wel weten dat je alle cijfers tegenwoordig moet checken? Kijk voor de aardigheid eens hoe betrouwbaar de cijfers van het CBS zijn. Je gelooft het journaal toch ook niet. Onderdeel van de pro-Europa propaganda. Let maar eens op de berichtgeving over de EU zo vlak voor de verkiezingen.

      (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Ach dat is echt onzin. Het CBS houdt zich bezig met feiten. Ik vind dit zo’n slappe hellend vlak redenering.

      Maar goed zoals ik al zei: Ik kom al jaren wekelijks in gevangenissen dus..

      (in antwoord op switsokken)
     • switsokken

      En dus… Daar zitten alle criminelen?? TBS klinieken, Jeugddetentie enz. Om maar te zwijgen van “hulpprogramma’s” als computerles en kickboksen om ze weer op het rechte pad te krijgen. Maar ja, u komt al jaren wekelijks in gevangenissen. Dus… Is daardoor de Kritisch(e) blik op de rest van samenleving ietwat vertroebelt?

      (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Nee, je uitspraak: “De rest (Ca 98% van de populatie van een gevangenis) is “import”.” is dus niet waar. Dat is het enige wat ik zeg. Jij baseert je op een bijbaantje tijdens je studiejaren en ik baseer me op jarenlange ervaring en de cijfers van het CBR. Rara wie zou er geloofwaardiger zijn dan denk je?

      Je trekt voor de rest conclusies die nergens op gebaseerd zijn. Het is een infantiele poging om mij op de persoon aan te vallen. Mijn blik op de rest van de samenleving is ook prima want daar sta ik middenin. De cijfers met betrekking op verdachten zijn ook gewoon openbaar. http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=81947NED&D1=54,60-65&D2=0&D3=0&D4=1,3-9&D5=l&HD=130301-1626&HDR=G4,G1,G2,T&STB=G3
      En die spreken voor zich. Marokkanen zijn oververtegenwoordigd inderdaad. Maar 98% is totale onzin.

      (in antwoord op switsokken)
     • Karel Kritisch

      De cijfers: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=81947NED&D1=54,60-65&D2=0&D3=0&D4=1,3-9&D5=l&HD=130301-1626&HDR=G4,G1,G2,T&STB=G3

      Inderdaad zijn Marokkanen oververtegenwoordigd. Dit heeft diverse sociale redenen. Maar het is niet goed om een hele groep daarvoor verantwoordelijk te stellen. Je moet de individuen die crimineel zijn aanpakken, de ouders aanspreken etc. Mensen die het goed doen hebben er niets mee te maken.

      (in antwoord op Meester Proper)
  • Karel Kritisch

   Minder criminelen, daar tekent iedereen voor.

   (in antwoord op Meester Proper)
 5. Leo

  Ik ben altijd een liefhebber geweest van ‘echte’ onderzoeken. Die staan het dichtst aan tegen de waarheid.

  Hier tegenover staan angstige emotie, incidenten en onderbuikgevoelens. Die ook nog eens makkelijk worden opgepikt en via internet razendsnel de wereld rondgaan. Gewoonlijk lang blijven nazingen en hun eigen leven gaan leiden. Krachtvoer voor populisten, korte termijn denkers en anti-filosofen.

  Ik hoop de rest van mijn leven dit lijntje vast te kunnen houden.
  Gehoorbeschermers op tussen al het lawaai.

  • kletsmajoor

   Met die gehoorbeschermers sluit je je af voor andere geluiden. Wil je niets meer leren?

   (in antwoord op Leo)
 6. marianne martens

  Ik heb met ons te doen, omdat wij niet alleen een slecht dier zijn,maar omdat we onvermijdelijk een ten dode opgegeven dier zijn. Elk soort sterft uit.Maar onze verdoemenis is “Hier en Nu”. Farley Mowat.
  ————————————————————————————-
  Het heeft enkele zin om op een groep te jagen zoals Marokkanen en de z.n. pardon kinderen

Reacties niet toegestaan