Kloosterlingen feesten onder de soutane van de paus

Abt Simon Fioraso van het 'Heilig Kruis van Jeruzalem' klooster in Rome bleek meer te willen dan afzondering en gebed: hij organiseerde, niet zonder succes, allerlei bruisende evenementen om de abdij in de schijnwerpers te zetten. Jammer genoeg voor hem was zijn liederlijk leven ook de paus niet ontgaan, die stuurde inspecteurs op de abdij af.

Het eindrapport van de Congregatie is nog niet openbaar gemaakt, maar over het 'te wereldse gedrag' van Fiorasa en zijn monniken zijn al veel verhalen naar buiten gekomen, meldt het Belgisch Nieuwsblad. Zo zou de rijke buitenlandse jetset graag logeren in het tot luxehotel verbouwde gedeelte van het klooster. Een limousineservice zorgde voor het vervoer van de gasten. 
Het marktconforme ondernemen van de abt bestond uit het laten ontwerpen van een botanische tuin door de vrouw van Fiat baas Agnelli die een exclusief tuinarchitectenbureau runt. De groenten die werden verkocht in de souvenirwinkel van de basiliek van het klooster, kwamen niet uit de goddelijk heringerichte moestuin zoals de toeristen werd verteld, maar gewoon van de markt.

Het evenement ‘Bijbel dag en nacht’ dat urenlang live werd uitgezonden door de Italiaanse televisie moet de paus naar lucht hebben doen happen. Onderdeel van het evenement was een tot non bekeerde nachtclubdanseres die met haar groep ‘De Jezusdansers’ een ‘Heilige Dans’ uitvoerde in de basiliek.
De Congregatie van het Godgewijde Leven van het Vaticaan spreekt van 'buitengewoon ernstige misstanden' en sluit na ruim vierhonderd jaar de abdij van de cisterciënzers. De dertig monniken hebben nog twee maanden om hun biezen te pakken en te verhuizen naar andere cisterciënzerabdijen in Italië.

Bron(nen):   Het Nieuwsblad