Jaycee Lee Dugard: ‘Door jou haatte ik elke seconde van elke dag van die 18 jaar’

"Phillip, door jou haatte ik elke seconde van elke dag van die achttien jaar. Ik heb ervoor gekozen om zelf niet aanwezig te zijn omdat ik weiger nog een seconde in jouw gezelschap door te brengen. Al wat je me aandeed, was verkeerd en ik hoop dat je dat op een dag zal inzien. Je stal mijn leven en dat van mijn familie." De moeder van Jaycee Lee Dugard las het laatste woord voor. Het werd uitgesproken voor de man die haar achtien jaar als een huisdier hield levenslang achter tarlies verdween.

"Mijn kind was weg en al mijn dromen veranderden in nachtmerries", voegde haar moeder er nog aan toe. "Ze was een kwetsbaar meisje en ik was niet in staat om haar te helpen. Ik beleefde de hel op aarde. Jullie, Nancy en Phillip Garrido, hebben mijn hart gebroken."
aycee Lee Dugard werd in 1991 -voor de ogen van haar stiefvader- ontvoerd toen ze op de schoolbus stond te wachten. Pijnlijk detail: de man was op dat moment voorwaardelijk vrij voor een verkrachting die hij in 1976 uitgevoerd had. Garrido hield haar het eerste anderhalf jaar gevangen in een schuurtje in zijn tuin in Antioch (Californië). Al die tijd fungeerde ze als seksslavin. Toen hij de eerste van twee dochters bij haar verwekt had, verhuisde ze naar een soort 'tentenkamp' achteraan zijn huis. Zijn vrouw hielp hem al die jaren. Ze kreeg 36 jaar.