Het huisfeestje is de nieuwe kroeg: party-apps razend populair

Dat de cafés dicht zijn, wil niet zeggen dat iedereen braaf thuiszit op zaterdagavond. Voor wie een huisfeest zoekt - en daar zijn er heel veel van - is er de app Amigos.

De app heeft nu zo'n 184.000 gebruikers, twee weken geleden waren dat er nog 109.000 volgens oprichter Johanan Franje. Met Amigos kun je mensen in je buurt zoeken die een feest of andere sociale activiteit organiseren. "Elke week worden er zo'n 20.000 evenementen georganiseerd. De meeste daarvan, zo'n 34 procent, zitten in de categorie 'borrel of huisfeest'." zegt Franje tegen de NOS.

Een van de gebruikers is de 25-jarige Mitch uit Utrecht. Hij geeft vanavond zelf een huisfeestje. "Ik heb een vaste vriendengroep van zo'n tien man en elk feestje leer ik ook weer nieuwe mensen kennen. Net als in de kroeg of op een normaal feest."

Vanavond komen er 28 mensen bij hem thuis, ook totaal vreemden. Vrouwen zijn allicht welkom, maar mannen moeten genoeg sterren hebben. In de app kun je mensen sterren geven, als teken dat ze fijne gasten zijn.

Het feest van Mitch duurt tot ongeveer 6 uur. "We sturen alle genodigden een privébericht, waarin we vragen of ze gevaccineerd zijn, of negatief getest." Controleren aan de deur doet hij niet. Ook wordt er onvoldoende afstand gehouden én zijn er veel meer dan vier mensen aanwezig. De coronacrisis is dus ver weg.