OMT: onderzoek of wachttijd na boosterprik kan verdwijnen

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om te onderzoeken of het kwartiertje wachttijd na de boosterprik kan verdwijnen. Dat moet er voor zorgen dat er meer mensen sneller een boosterprik kunnen krijgen.

Het OMT schrijft dat in een advies aan het kabinet. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zal zich "hieromtrent laten adviseren en uw Kamer daar op korte termijn nader over informeren", schrijft hij zaterdag aan de Kamer.

Na een vaccinatie tegen het coronavirus moeten mensen altijd een kwartiertje wachten. Deze 'observatietijd' is bedoeld om te zien of mensen allergisch reageren op de prik. De wachttijd is volgens het RIVM vastgesteld door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Zorgminister Hugo de Jonge gaf zaterdagavond tijdens een ingelaste persconferentie, waar een lockdown werd afgekondigd tot en met 14 januari, nog aan niet van het kwartiertje wachttijd af te willen. "Nee daar ga ik niet mee stoppen. En trouwens, juist de deskundigen zeggen: doe dat ook niet. Ook internationaal is dat niet gebruikelijk om dat te doen", zei De Jonge.

De boostercampagne begon in Nederland later dan in andere landen. Het kabinet is bezig met een versnelling. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk 60-plussers nog voor de jaarwisseling een boosterprik hebben gehad. Eind januari moeten dan alle 18-plussers zo'n prik hebben gehad.