De eerste groene trein van Europa

Deze week is de eerste op zonne-energie aangedreven treintunnel in gebruik. De tunnel is te vinden op de route van de hogesnelheidstrein van Parijs naar Amsterdam in de buurt van Antwerpen. De tunnel is 3.5 kilometer lang en bovenop de tunnel liggen 16.000 zonnepanelen, die samen goed zijn voor een oppervlakte van 50.000 vierkante meter. Dat is ongeveer evenveel als 8 voetbalvelden. De zonnepanelen leveren 3.300 MWh op, waarmee 4000 treinen per jaar van stroom kunnen worden voorzien.

Het project is ontwikkeld door Enfinity, een van oorsprong Belgisch bedrijf dat wereldwijd werkt aan duurzame energie. Volgens Enfinity zou het de CO2 uitstoot per jaar met 2.400 ton verminderen. De kosten van dit project bedragen zo’n 13,5 miljoen euro.

De eerste ‘groene trein’ verliet Antwerpen afgelopen maandag. De trein was gevuld met reizigers die normaal dezelfde trein nemen. De meeste mensen hadden niet eens in de gaten dat de trein nu werd aangedreven door zonne-energie.

Enfinity hoopt dat dit concept overgenomen wordt door de VS, zodat ze ook daar aan de slag kunnen met het aanleggen van de zonne-energie tunnels. De Britse overheid ziet het niet zitten, omdat er niet genoeg geld beschikbaar zou zijn om hierin te investeren.

Bron(nen):   Daily Mail  Enfinity