Kinderen vanaf 6 jaar met mondkapje op in Frans openbaar vervoer

Kinderen van 6 jaar en ouder moeten vanaf maandag in Frankrijk in het openbaar vervoer een mondkapje dragen. De verplichting, die al gold voor kinderen vanaf 11 jaar, geldt ook op stations en luchthavens. In het decreet dat zaterdag is gepubliceerd staat ook dat het voortaan verboden is om tijdens binnenlandse reizen eten en drinken te serveren of te nuttigen.

Vervoersbedrijven zijn verantwoordelijk voor de naleving van de maatregelen. Een woordvoerder van de Franse spoorwegen zei in een reactie tegen de krant Le Soir dat het vanaf maandag alleen nog op internationale treinen als de Eurostar en de Thalys is toegestaan om het mondkapje even af te doen om snel iets te eten of te drinken. In andere treinen moeten reizigers gedurende de hele reis hun mond en neus bedekt houden. Ook zullen de restauraties op binnenlandse treinen worden gesloten.

De nieuwe maatregelen moeten helpen om de vijfde golf van corona-infecties te vertragen en te voorkomen dat een lockdown nodig is. Vrijdag werden er in Frankrijk 232.200 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dit is het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Die nieuwe maatregelen gelden in elk geval tot 23 januari.