Het mysterie van een Nazi-fotoalbum opgelost (update)

Er zijn talrijke fotoreportages van Duitse soldaten die vertellen van hun spannende avonturen. Vaak met plaatjes van verschrikkingen. Het album waar Lens, het fotoblog van de New York Times vandaag beelden uit citeert zijn echter van een andere orde. Er staan opnames in, kennelijk gemaakt door de fotograaf van het album, van een triomferende Hitler. Blijkbaar stond de maker op de eerste rij bij dat soort bijeenkomsten. Maar er zijn ook empathische beelden van slachtoffers. Met name radeloze mensen in het Rusland net na het begin van actie Barbarossa, nu precies zeventig jaar geleden. Zeker die eerste maanden zijn aan het oostfront verschrikkelijke dingen gebeurd. En sommige foto's lijken daarvan te getuigen. Zoals de foto waar wat Russen op staan voor open graven. Hun eigen graven?
De Times heeft mensen opgeroepen iets te zeggen over de herkomst van het album. En het internet doet wereldwijd zijn best.

Naschrift: en met succes. De foto's zijn gemaakt door een bekende (nazi) fotograaf uit Oostenrijk, die nog tot 1993 leefde.
 Hij maakte zijn foto's toen nog vooral 'de vijand' dood ging. Dat werd later anders: twee jaar na de opnamen in het oosten kwamen zijn vrouw en tweejarige dochter om bij een Amerikaans bombardement.
Er is ook een boekje over de fotograaf: “The Salzburg Press Photographer Franz Krieger (1914-1933): Photojournalism in the Shadow of Nazi Propaganda and War,” by Peter F. Kramml.
        
Ga voor meer beelden naar Lens

 

 

 

 

Bron(nen):   New York Times- Lens