Saudie-Arabië onthoofdt Indonesische werkster

De 54-jarige Indonesische Ruyati binti Sapubi was huishoudster Saudie-Arabië. Zaterdag werd ze met een zwaard onthoofd omdat ze had bekend dat ze haar baas  had vermoord. Volgens de site Aziatische Tijger meldden Indonesische media dat ze hem had aangevallen met een hakmes nadat ze geen toestemming kreeg naar huis terug te keren. Ook zou hij haar mishandeld en misbruikt hebben en geen salaris hebben betaald. Volgens de media was de aanval uit zelfverdediging.
De Saudische autoriteiten maakten pas melding van de executie nadat deze was uitgevoerd. Indonesië heeft zijn ambassadeur in Saudi-Arabië al teruggeroepen, meldt Trouw. Ook krijgen Saudische families voorlopig geen huishoudelijke hulpen uit Indonesië.

In Saudie-Arabië werken honderdduizenden Indonesische vrouwen. Vaak worden ze honds behandeld door hun bazen. Behalve veel fysieke mishandeling komt ook veel seksueel misbruik voor. Ook betalen Arabische bazen de salarissen van hun Indonesische personeel lang niet altijd uit. En bij een arbeidsconflict trekken de Indonesiërs steevast aan het kortste eind.

Bron(nen):   Trouw  Aziatische Tijger