Nederlandse winters gaan lijken op die van Zuidwest Frankrijk

Het toekomstige klimaat in Nederland lijkt, in de tweede helft van de eeuw, op het huidige klimaat in het zuiden van Engeland, het oosten van Ierland, of het zuidwesten van Frankrijk. Een winter in Amsterdam laat zich bij een sterke opwarming goed vergelijken met de winters in Nantes of Bordeaux.
De temperaturen van zo’n winter in januari en februari zijn vergelijkbaar met die van maart nu. En als het in 2050 twee dagen flink regent, dan valt er meer regen dan nu en valt dat over een twee keer zo groot gebied als in 2010.
Dat voorspelt het KNMI, dat 4 scenario's heeft gemaakt van het Nederlandse klimaat de komende decennia. Het kan veel warmer worden, of gewoon warmer worden, maar in elk scenario stijgen de temperaturen aanzienlijk. Het zal op bijna alles effect hebben. Op de wijze waarop we gaan bouwen, op ons reisgedrag, op onze sterfte. Minder mensen zullen sterven door winterse kou en iets meer mensen dan nu zullen sterven in hete zomers. Er is minder gas nodig om huizen te verwarmen, maar het koelen van huizen in de zomer vergt meer energie. Het verkeer krijgt minder last van gladheid in de winter, er hoeft minder zout te worden gestrooid. De scenario’s zijn een vertaling van de onderzoeksresultaten voor het wereldwijde klimaat uit de rapporten van het VN-klimaatpanel IPCC.

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Glorix

  wat een conclusies weer.. helemaal als je weet dat ze van het klimaat nauwelijks iets begrijpen…

  • Dead Silence

   De auteur weet dat wel. Hij is fervent CO2-ganger.

   (in antwoord op Glorix)
  • Marco Gorter

   I.d.d. we begrijpen niets van het klimaat, een klimaat kan niet stabiel zijn. Zo’n 30 jaar geleden werden we volgens mij nog bang gemaakt met een nieuwe ijstijd.
   Overigens zie ik graag de zuid Europese zomers deze kant op komen, die koude hier is niet aan mij besteed. Maar ik denk dat ik toch nog wel even hierop moet wachten.
   Neemt niet weg dat ik wel van mening ben dat we zorgvuldig met grondstoffen en vervuiling dienen om te gaan!
   Maar goed, zonder angst voor iets kan de mensheid kennelijk niet leven, dus nu geen ijstijd, zure regen, kernwapens, etc. maar dit keer klimaatverschuivingen.

   (in antwoord op Glorix)
 2. Karl Ruprecht Kroenen

  IPCC?

  Die kunnen we met wat zout nemen.

  In antwoord op die bekende vraag of de mens verantwoordelijk is voor het opwarmen van de aarde moet er ook constant worden gevraagd welk percentage dat dan is.

  De werkelijkheid is, is dat die invloed dus bijna te verwaarlozen is.
  Zelfs bij een globale verdubbeling van de co2 uitstoot zal de temperatuur slechts met 1-2 graden celcius stijgen.

  Tevens is er al 17 jaar een stilstand in de globale opwarming gekomen ,welke door deze Anthropogenic Global Warming “wetenschappers” niet te verklaren is.
  Mede door het vaststaan van dit soort feiten staat de hele klimaat hype mooi op losse schroeven , alleen dansen ze vrolijk verder onder het roepen van oude mantra’s en zwijgen ze over bevindingen die hun bekende standpunt reeds onderuit gehaald heeft.

  http://www.eike-klima-energie.eu/news-cache/das-schweigen-der-klimaforscher/

  • Apekool

   Wat ik hieraan zo ernstig vind is dat werkelijke problemen zoals overbevolking en uitputting van de aarde totaal niet aangepakt worden.

   Allerlei slimme mensen in organisaties met grote budgetten lopen achter de CO2 hype aan om subsidies binnen te halen en hun eigen voortbestaan te garanderen, terwijl er meer dan genoeg echte problemen op te lossen zijn.

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
 3. kletsmajoor

  Allemaal gebaseerd op computermodellen die de afgelopen 25 jaar een continue temperatuurstijging hebben voorspeld. Maar de temperatuur stijgt al 17 jaar niet meer en het KNMI noch alle “klimaatexperts” van het IPCC hebben daar een verklaring voor.
  In dit licht is het is verbazingwekkend dat dit soort voorspellingen zonder enige kritsche beschouwing door alle media worden overgenomen.

 4. Meester Proper

  Echt flauwekul, meteorologen kunnen het weer maar drie dagen van tevoren voorstellen, geen vijftig jaar. Opvallend hoe lichtgelovig sommige journalisten zijn, zelfs bij de staatsomroep ontbreekt het wetenschappelijke niveau om zulke claims kritisch te kunnen beschouwen.

  • Glorix

   Je kan dit geen journalistiek noemen. Het is gedachteloos een artikel overschrijven van een ander.

   (in antwoord op Meester Proper)
 5. harrr

  jammer dat we nog zo lang moeten wachten…

  • Pietje_Precies

   ja dan ben ik 80, daar heb ik niks aan. Ramen open en verwarming aan, dan kunnen we dat misschien wat versnellen

   (in antwoord op harrr)
 6. Paulraw

  IPCC
  Voor wat het waard is

  Maar goed .Indien waar wel handig ,want gas is tegen die tijd op.

Reacties niet toegestaan