De paus morrelt aan het celibaat

Waar zijn voorgangers nog volhielden dat het celibaat - het verbod aan priesters om te trouwen en seks te hebben of te bedrijven - van god gegeven was en dus onmogelijk kan worden opgeheven, heeft paus Franciscus de deur wijd open gezet voor een discussie over het theme. Op de terugvlucht van Israel naar Rome zei hij tegen meegereisde journalisten dat het celibaat geen dogma is. Een dogma is een geloofswaarheid waaraan niet kan worden getornd. De paus heeft historisch gelijk. De eerste 400 jaar van het katholicisme was er geen celibaat. Pas in de 4e groeide het gebruik dat priesters ongehuwd moesten zijn, omdat ze getrouwd waren met de kerk. Honderden jaren lang was het celibaat wel op papier verplicht, maar hielden weinig priesters zich aan de regel.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Zmirlap

  Als ze daardoor van de jongetjes afblijven dan lijkt het me een goede ontwikkeling…

 2. Glorix

  Zo eentje zouden ze binnen de Islam moeten hebben !

 3. Karel Kritisch

  Het celibaat gaat in tegen de menselijke natuur. Seksualiteit is een onderdeel van je wezen. Dat moet de katholieke kerk niet ontkennen. Heel goed dat deze paus open staat voor deze discussie.

 4. Marco Gorter

  De kerk / het geloof is altijd volgend op de maatschappij, zo niet dan verliezen ze aanhang op te grote schaal. Dus eerst zwaar veroordelen (onder angst volgen de schaapjes), dan gedogen en dan snel doen alsof het altijd zo was, tja waar zien we dat meer …. helaas te vaak van dichtbij mogen meemaken!

 5. Koper

  Hij moet niet een deur opzetten om te discussiëren, mensen moeten zelf kunnen bepalen waarover ze mogen denken. En daarmee wordt een bom onder de religie gelegd.

Reacties niet toegestaan