Een op de vijf jonge bestuurders in België rijdt maandelijks onder invloed van drank of drugs

Maar liefst een vijfde van de jonge automobilisten in België kruipt onder invloed van drank of drugs achter het stuur. En niet één keer, maar maandelijks.

Dat blijkt uit de Nationale Verkeersonveiligheidsenquête van het Vias Institute onder 6000 mensen. Van alle Belgen rijdt 8 procent auto terwijl ze drugs hebben gebruikt. In de leeftijdscategorie 18 tot 34 jaar is dat zelfs 19 procent. Twee derde combineert alcohol en drugs.

Mannen maken zich vaker schuldig aan rijden onder invloed dan vrouwen. In Vlaanderen gaat het om 21 procent van de mannen versus 7 procent van de vrouwen. In Wallonië reed zelfs bijna een derde van de mannen onder invloed van drugs nog auto.

“Veel studies tonen aan dat combinaties van drugs en alcohol resulteren in een stijging op het risico op een ongeval, vaak door het niet correct inschatten van de complexe verkeerssituatie,” zegt Sarah Wille, toxicoloog aan het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) bij HLN.

Je zou zelfs 80 keer zoveel kans hebben op een ongeluk als je 0,8 promille alcohol combineert met cannabis, weet Wille uit een Canadese studie.

Bron(nen):   HLN