Blad Linda en Linda wisten al lang dat Ali B kandidaten van de Voice misbruikte

Maandblad Linda, onderdeel van mediabedrijf Talpa, heeft in juni 2020 concrete signalen gekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door The Voice of Holland-coach Ali B. Dat onthult De Volkskrant. Het blad sprak twee vrouwen die zeiden slachtoffer te zijn van de artiest, onder wie een oud-Voice-deelnemer die door hem zou zijn verkracht. De getuigenissen leidden niet tot publicatie.

Talpa, Linda de Mol en anderen deden alsof ze zeer verbaasd waren over de onthullingen van het BNNVARA programma Boos. Maar dat is toneel. Bij Linda en Talpa was het bekend dat Ali B beschuldigd werd door meerdere vrouwen van misbruik/verkrachting.

Dit blijkt uit gesprekken met diverse (oud-)medewerkers van Linda, en wordt bevestigd door de creatief directeur van het blad.

Vorige week onthulde het BNNVara-programma Boos dat meerdere prominente medewerkers van The Voice of Holland zich schuldig zouden hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het zou gaan om de coaches Ali B en Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en een regisseur. In de uitzending reageerde John de Mol, bedenker en lange tijd producent van het programma, geschokt. De Mol claimde dat hij sinds het begin van The Voice in 2010 slechts één keer had gehoord over wangedrag door een medewerker van het programma, bandleider en toenmalig zwager Rietbergen.

In juni 2020 waren bij de redactie twee jonge vrouwen bekend die zeiden slachtoffer te zijn geweest van de rapper en Voice-coach. Een van hen was een oud deelnemer van de talentenjacht. Ze werd in 2014 uitgenodigd in de Almeerse studio van de rapper, waarop Ali B seks met de 18-jarige vrouw zou hebben gehad. Volgens de vrouw verstijfde ze en durfde ze zich vanwege de machtsverhouding niet te verzetten.

De signalen over het seksueel grensoverschrijdend gedrag van Ali B waren sinds de zomer 2020 bekend bij diverse medewerkers van het tijdschrift. Ook Linda de Mol was ‘vertrouwelijk op de hoogte gesteld’, verklaart ze via creatief directeur Jildou van der Bijl.

Een van de vrouwen had in 2014, kort na haar ervaring met Ali B, een melding gedaan bij een regisseur van de talentenshow, maar werd naar eigen zeggen ‘weggewoven’. 

Bron(nen):   De Volkskrant