Een 4 VWO klas een half jaar de wereld rond op een schip (17.000)

Aan boord van de driemaster Regina Maris kunnen 32 vwo-leerlingen een half jaar de wijde wereld in en tegelijkertijd naar school.
 Via de Canarische eilanden en de Caraïben varen ze naar Panama, op de terugweg doen ze Cuba, Bermuda en de Azoren aan. Om de dag krijgen ze les van vijf eerstegraadsleraren, op de andere dag zijn ze matroos. In NRC een reportage over dit experiment.
De kosten: 17.100 euro per persoon.
Het vertrek staat gepland voor oktober.Aan boord krijgen jongeren het normale curriculum, deels aangepast aan de omstandigheden. Wiskunde wordt bijvoorbeeld astronavigatie met sextant, natuurkunde het weerbericht, biologie metingen met plankton en economie het financiële klimaat op Bermuda.
Voor de reis komen alleen leerlingen van 4-vwo in aanmerking. Die hebben nog geen toetsen voor het eindexamen en zijn oud genoeg: de meesten ten minste 15 jaar. „Voor 14-jarigen is het gewoon te heftig om een oceaan over te steken”, zegt Touw, sprekend uit ervaring. „Zodra er een storm opsteekt gaat het mis.” „Er is weinig voor kinderen die het gewoon goed doen. Juist voor hen is het goed om een keer buiten de tredmolen te stappen.”

Bron(nen):   NRC Betaald