Internationale rouw om overleden Marokkaanse kleuter Rayan

Zowel in als buiten Marokko leven mensen mee met de nabestaanden van de 5-jarige kleuter Rayan, wiens lichaam zaterdag na een dagenlange reddingsoperatie uit een diepe put werd gehaald. Onder meer de Franse president Emmanuel Macron en premier Naftali Bennett van Israël hebben hun medeleven uitgesproken.

"Ik wil tegen de familie van kleine Rayan en tegen het Marokkaanse volk zeggen dat we jullie pijn delen", aldus Macron op Facebook. Bennett schrijft op Twitter: "Namens mijzelf en de regering van Israël betuig ik onze oprechte deelneming aan de familie van Rayan, het Marokkaanse volk en Zijne Majesteit Koning Mohammed VI."

De premier van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van Dubai, sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, heeft eveneens de nabestaanden en het Marokkaanse volk gecondoleerd. De Algerijnse voetballer bij AC Milan Ismaël Bennacer zegt dat "Rayans moed bij ons zal blijven en ons zal blijven inspireren". De Marokkaans-Amerikaanse auteur Laila Lalami noemt het overlijden "tragisch".

Actie reddingswerkers

Rayan viel dinsdagmiddag in een droge put en kwam op 32 meter diepte vast te zitten. De schacht was te smal om iemand te laten afdalen. Reddingswerkers moesten daarom een enorm gat naast de put graven en met een horizontale tunnel naar de jongen toe. Toen reddingswerkers hem zaterdagavond bereikten, bleek dat ze te laat waren.

In de omgeving van de put hadden duizenden sympathisanten zich de afgelopen dagen verzameld. Mensen zongen, baden en applaudisseerden uit medeleven en om reddingswerkers aan te moedigen. De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft de ouders van het jongetje zaterdagavond gebeld om zijn steun te betuigen.