Postorderbruiden zijn gewild in Azië, maar hoe vergaat het ze?

Meer dan 1/3 van de Zuid-Koreaanse mannen die op het platteland wonen trouwden vorig jaar met een buitenlandse vrouw. Noodgedwongen, want in Zuid-Korea heerst net als in India en China een groot vrouwentekort. Bovendien hechten de Zuid-Koreaanse dames veel waarde aan inkomen, aanzien en status. De mannen vinden hen te kieskeurig, hebzuchtig en niet onderdanig genoeg. Het is per slot van rekening de bedoeling dat ze voor huis en haard en voor hun schoonmoeder zorgen.

Het is een lucratieve business. De mannen betalen gemiddeld $ 10.000 voor een vrouw. De postorderbruiden komen uit armere landen, zoals Vietnam, de Filipijnen en Oezbekistan. De vrouwen zijn van tevoren medisch gekeurd, zodat de bruidegom ervan op aan kan dat ze lichamelijk en psychisch in orde is. De heren reizen af naar de dame van hun keuze en als ze tot een overeenkomst kunnen komen, volgt een laatste medische check-up en een korte huwelijksplechtigheid. Daarna gaat de man terug naar huis om haar immigratie voor te bereiden.

Sommigen zijn ongetwijfeld gelukkig getrouwd, maar sommige bruiden hebben moeite om zich aan te passen aan de nieuwe cultuur. De echtelieden hebben soms een dubbele agenda: hij betaalt voor seks met een jong ding en zij wil geld om haar familie te onderhouden. Huiselijk geweld, suïcide en moord komen regelmatig voor.

Bron(nen):   Aljazeera + video (25 min)