Topontmoeting tussen Poetin en Biden

De Verenigde Staten en Rusland hebben "in principe" ingestemd met een topontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Russische president Vladimir Poetin. Dat maakte de Franse regering in de nacht van zondag op maandag bekend. De top is voorgesteld door de Franse president Emmanuel Macron, nadat hij zondag voor een tweede keer op één dag had gebeld met Poetin.

Marcon sprak zondag ook met Biden en met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Volgens het Franse Elysée zullen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken en zijn Russische collega Sergej Lavrov de topontmoeting voorbereiden tijdens hun ontmoeting op 24 februari.

De Franse regering en het Witte Huis benadrukken dat de top, waarvoor nog geen datum is gekozen, alleen doorgang zal kunnen vinden als Rusland in de periode daarvoor Oekraïne niet is binnengevallen. Mocht Rusland alsnog voor oorlog kiezen, dan zijn de VS nog steeds klaar om snelle en zware maatregelen te treffen, laat de Amerikaanse regering maandagochtend in een reactie weten. Het Witte Huis stelt verder dat Biden donderdag een virtuele top van G7-leiders zal benutten om de situatie met betrekking tot Rusland en Oekraïne te bespreken.

Macron heeft naast de topontmoeting tussen Poetin en Biden ook een top voorgesteld met de leiders van alle bij de crisis rond Oekraïne betrokken landen.