Muggenplaag op komst (Tip: kieper vast alle bloempotschoteljes leeg…)

Deze week kunnen we een muggenplaag verwachten, zegt dr. Piet Verdonschot, senior onderzoeker bij Alterra, onderdeel van Wageningen UR.
De maand juli was extreem nat en de komende week stijgt de temperatuur. Deze combinatie van omstandigheden midden in de zomer is bijzonder en ideaal voor steekmuggen. Landelijke metingen van Alterra aan de ontwikkeling van steekmuggen laten een massale groei zien die de komende weken tot een explosie aan volwassen steekmuggen leidt. Dat kan op veel plaatsen in Nederland tot plaagsituaties leiden.
Muggeneitjes groeien in 7-10 dagen uit tot volwassen steekmuggen. De vrouwtjes zijn de boosdoeners die op zoek gaan naar mensenbloed en voor de jeukende bulten zorgen.
Verdonschot adviseert, geciteerd door de bladen van de BDU,  mensen om zo snel mogelijk alle schotels onder bloempotten, emmers en regentonnen om te kiepen en verstopte afvoeren van dakgoten en platte daken te openen. ,,De larfjes overleven in het water, dus het omkiepen van de bakjes is al afdoende om ze dood te laten gaan. Ook is het doeltreffend om horren voor de ramen te plaatsen of klamboes te gebruiken. Alternatief is om de deuren en ramen vooral in de ochtend en schemering dicht te houden, zodat de muggen buiten blijven.  

 

Bron(nen):   BDU