Sywert van Lienden nog altijd vast voor verhoor

Ondernemer Sywert van Lienden zit dinsdag nog altijd vast, zo meldt het Openbaar Ministerie. Van Lienden werd maandag opgepakt en wordt verhoord naar aanleiding van zijn omstreden mondkapjesdeal vanuit Stichting Hulptroepen Alliantie. Ook de twee andere bij Hulptroepen Alliantie betrokken personen zitten nog vast.

Het OM maakte maandag bekend een strafrechtelijk onderzoek te starten naar aanleiding van de aangifte van het uitzendconcern Randstad. Twee woningen en een kantoor zijn doorzocht.

Randstad leverde personeelsleden aan Hulptroepen Alliantie omdat werd gedacht dat het ging om liefdadigheid. Later bleek echter dat Van Lienden en de andere (voormalig) bestuurders een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. Hierdoor zou de man samen met de andere oprichters miljoenen hebben verdiend aan de mondkapjesdeal die zij sloten met het ministerie van Volksgezondheid.

Voorarrest

De maandag aangehouden verdachten kunnen maximaal drie dagen worden vastgehouden om te worden verhoord. Als de officier van justitie wil dat ze nog langer in voorarrest blijven, worden ze in de loop van de week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het ministerie van VWS kan niet reageren op de aanhouding van Van Lienden en compagnons. Het onderzoek van het OM staat los van een groot onderzoek dat het departement zelf laat uitvoeren naar de inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen tijdens de coronapandemie, meldt een woordvoerder. Daarin worden ook enkele grote deals met mondkapjes onderzocht, waaronder die met het bedrijf van Van Lienden.

Eerste fase

De eerste fase van het onderzoek van het bureau Deloitte zou eigenlijk afgelopen september al klaar zijn, maar vanwege de complexiteit duurt het veel langer dan gedacht, meldde de vorige zorgbewindspersoon. In maart wordt de Kamer weer ingelicht over de stand van zaken, aldus de woordvoerder.

In het begin van de coronapandemie was er een groot tekort aan beschermingsmiddelen en daarom tuigde VWS een speciale procedure op om snel goederen te kunnen regelen met aanbieders.