Ongewoon vroeg kans op hooikoorts door warm lenteweer

Door de uitzonderlijk warme start van het jaar kunnen mensen eerder hooikoortsklachten krijgen dan anders. Volgens Wageningen University en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) komen deze week berken in ons land tot bloei door het zonnige en warme lenteweer. "De berk verspreidt sterk allergeen pollen en kan veel klachten veroorzaken bij mensen met een allergie voor berkenpollen", aldus het LUMC.

Doordat voorlopig geen regen van betekenis wordt verwacht neemt de hoeveelheid pollen in de lucht toe. Volgens de wetenschappers kunnen sommige mensen al bij lage hoeveelheden berkenpollen klachten ontwikkelen. "Voor deze mensen is het goed om te weten dat berkenpollen dit jaar ongewoon vroeg in de lucht kan verschijnen. Mensen met een berkenpollenallergie raden we aan tijdig met medicatie te starten."

De universiteiten voorzien dat de piekperiode van het berkenpollenseizoen dit jaar tussen eind maart en 18 april valt. In deze periode komt bij droog weer het meeste berkenpollen in de lucht voor.

Mensen die alleen allergisch zijn voor graspollen zullen voorlopig geen hooikoortsklachten krijgen. "Door zon en warmte zal het gras wel groeien, maar nog niet bloeien", stellen de onderzoekers. De piek van het graspollenseizoen valt gemiddeld genomen eind mei en in juni.