Zes taken die een notaris echt niet hoeft te doen

Notarissen zijn weinig geliefd: te bureaucratisch, te duur en hun werk lijkt zo simpel. Onderstaande zes taken doen ze vaak wel, maar hoeven ze niet te doen.

1. Uitvoering testament

Om een testament op te stellen en rechtsgeldig te maken heb je een notaris nodig. Maar de uitvoering en verdeling van nalatenschap kun je gewoon zelf doen. Vind je dat lastig dan zijn accountant, boekhouder of nalatenschap-afwikkelaar goedkopere alternatieven.

2. Bankrekening overledene

Wil je bij de bankrekening van een overledene dan kan dat sinds 2012 ook zonder notaris (die daar 400 euro voor vroeg). Het invullen van een formulier bij de bank is voldoende om het banktegoed vrij te geven.

3. Schenking aan kinderen

Tot 5229 euro zijn schenkingen van ouders aan kinderen onbelast. Daarboven is schenkbelasting verplicht, maar daar heb je geen notaris voor nodig.

4. Schenking voor huis

Als je ouders je eenmalig belastingvrij 100.000 euro willen geven om een huis te kopen, dan kan dat prima zonder notaris.

5. Onderhandse lening

Tegenwoordig lenen veel ouders geld aan hun kinderen voor een hypotheek. Dat kan zonder notaris en als het ingewikkeld wordt zijn er genoeg goedkopere deskundigen te vinden die je kunnen helpen.

6. Gift aan goed doel

Als je vijf jaar achter elkaar aan een goed doel schenkt, mag je dat aftrekken van je inkomen. Tot eind 2013 was daar een notaris voor nodig. Nu kun je een formulier downloaden van de website van de belastingdienst.

Bron(nen):   Z24